ADR Centru – priorităţi pentru 2017-2020

La 29 martie, la Criuleni, s-a desfăşurat şedinţa Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru), la care au participat primari ai localităţilor din raioanele Anenii Noi, Dubăsari şi Criuleni.

IMG_0162

Eduard Ungureanu, director interimar al ADR Centru, amintea celor prezenţi că scopul organizaţiei este stimularea iniţiativelor administraţiilor publice locale de nivelul I şi II de consolidare şi dezvoltare a economiei locale şi a infrastructurii de importanţă regională şi locală. Astfel, din 15 martie și pînă pe 3 mai 2016, autoritățile publice locale de nivelul I și II din Regiunea Centru (Anenii Noi, Călăraşi, Criuleni, Dubăsari, Hinceşti, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina, Străşeni, Şoldăneşti, Teleneşti, Ungheni) pot depune note conceptuale de proiect la ADR Centru pentru participare la Concursul de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada anilor 2017-2020.  Proiectele trebuie să fie în domeniile: infrastructura drumurilor, aprovizionarea cu apă și sanitație, îmbunătățirea factorilor de mediu, dezvoltarea infrastructurii de afaceri, sporirea atractivității turistice și eficiența energetică a clădirilor publice. Un criteriu important de eligibilitate ar fi că aplicantul trebuie să aibă şi parteneri cu rolurile bine determinate, or, proiectele aplicate sunt, în mare parte, regionale, care aduc beneficii mai multor localităţi situate, în unele cazuri, în raioane învecinate. În anii ultimii trei ani, raionul Criuleni a depus pentru finanţare doar două proiecte, de reabilitare a drumurilor ce leagă localităţi ale raionului Criuleni cu localităţi din raioanele Orhei şi Anenii-Noi, din totalul de 25 câte au fost finanţate în perioada 2013-2015.

IMG_0168

Nici aceste două proiecte n-au fost, însă, finanţate, dat fiind costul lor extrem de mare, acestea fiind transmise Ministerului Transporturilor şi Infrasctructurii Drumurilor pentru identificare de surse. La fel de „activ” a fost şi raionul Dubăsari, care a depus un singur proiect în domeniul turismului, în satele din lunca Nistrului. Pentru comparaţie, autorităţile din raioanele Orhei, Hânceşti, Ungheni au depus câte 14-15 proiecte.

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *