Prevederile Legii despre instituirea unor măsuri de suport pentru activitatea gospodăriilor țărănești (GȚ), adoptate în mai 2022 expiră la 31 decembrie 2022.
În acest răstimp a fost făcută o inventariere a gospodăriilor țărănești din Republica Moldova. În urma ei din registrele primăriilor urmează a fi radiate gospodăriile țărănești inactive, înregistrate până la 31 decembrie 2018 și care, pe parcursul ultimilor trei ani nu au efectuat operațiuni pe conturi bancare, nu sunt fondatori ai unei persoane juridice, nu au restanțe la buget, nu sunt înregistrate în calitate de plătitori TVA și nu au beneficiat de suport financiar din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural în perioada 1 ianuarie 2019 – 1 aprilie 2022.
„A fost o lege specială care expiră la 31 decembrie. În baza ei din 116 mii 232 de Gospodării țărănești ce figurau la evidența Inspectoratului Fiscal de Stat vor fi radiate și declarate inactive cca 97 mii. E vorba în mare parte de gospodăriile țărănești înregistrate în primării odată cu înmânarea titlului de deținător de teren. Evident că o bună parte din acei proprietari nu a practicat antreprenoriatul agricol, ci numai au adunat datorii, pentru că aveau obligațiuni fiscale. De la 1 ianuarie GȚ vor fi luate la evidență la Agenția pentru Servicii Publice și vor beneficia de un cadru legislativ revăzut” – a comunicat în cadrul conferinței de presă din 29 decembrie ministrul agriculturii Vladimir Bolea.
Contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii, penalitățile și amenzile calculate și neachitate până la data radierii de către gospodăriile țărănești inactive vor fi anulate din sistemul de evidență al Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS).