Placa comemorativă dedicată comandantului punctului de tragere fortificat nr. 417, Suvorin Vasilii, decedat în preajma s. Coșnița, raionul Dubăsari în 1941, a fost deteriorată. Acest fapt a alertat nu numai autoritățile locale, dar a pus pe jar și Ambasada Federației Ruse de la Chișinău.
- Duminică 26 martie 2023 am fost anunțat de către dl Grigore Vatav (n.r,,Președintele Asociației istoricilor ”Meleag Natal” ) despre deteriorarea plăcii. M-am deplasat la fața locului, la DOT, cum se spune în sat și am văzut ce s-a întâmplat. A fost anunțată poliția. Bănuiesc că e o situație generată de o persoană iresponsabilă, care a aruncat ori cu țărușul ori cu ciocanul în placa de granit. De altfel, cu vreo câțiva ani în urmă a mai fost așa un caz – spune viceprimarul comunei Coșnița, Alexandru Grigoraș.
La 27 martie 2023 Ambasada Rusiei de la Chișinău a emis un comunicat prin care printre altele declară: «Actul de vandalism nu va rămâne nepedepsit. Acțiunea este pasibilă pedepsei penale. Comitetul de anchetă al Federației Ruse a început procedura. Contăm pe participarea interesată a părții moldave în identificarea și pedepsirea vinovaților”.
Colaboratorul sectorului de poliție Coșnița al Inspectoratului de Poliție Dubăsari, dl Vitalii Catișov, ne-a spus că: ”Placa comemorativă se află în afara satului. Cazul se cercetează, organele de drept locale au suficientă competență și determinare să ia măsurile de rigoare ca să identifice și să tragă la răspundere făptașii”.
Conform ultimilor modificări legislative, articolul 222 din Codul penal al Republicii Moldova prevede că pedeapsa pentru profanarea mormintelor și a monumentelor se va sancționa cu amendă în mărime de la 750 la 950 unităţi convenţionale (de la 37.500 la 47.500 lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 2 ani.