„Fabricat în Moldova” a reunit în acest an, după cum ne-au asigurat organizatorii – Camera de Comerţ şi Industrie a RM, patronată de Guvern, peste 300 de producători din toată ţara, expoziţia fiind la a XVI-a ediţie. Vizitatorii au putut vedea, gusta, proba, cumpăra atât produsul întrerpinderilor industriale, cât şi produsul meşterilor individuali sau micilor fermieri, mai puţin cunoscuţi, dar care au avut curajul să-şi expună marfa alături de brăndurile consacrate.
Raionul Criuleni a fost prezent cu standul producătorilor, 17 la număr, reuniţi sub auspiciile Consiliului Raional. Cu mici excepţii, producătorii au fost aceiaşi, ca şi la ediţia precedentă, alţii şi-au schimbat, între timp, denumirea. Astfel, fabrica de conserve din Budeşti – „Fortuna-Plus”, a devenit „Iliada-Plus”, şi a expus produsele sale tradiţionale – mazăre conservată, roşii şi castraveţi marinaţi, sucuri de legume şi alte specialităţi tradiţionale. „Am adus la târg conservele noastre, dar cam puţin vizitatori sunt. Sperăm că colega mea, care pleacă mâine la o expoziţie în Rusia, va avea mai multe propuneri de colaborare” – a remarcat angajata fabricii, care prezenta standul. Şi-au mai expus produsul întreprinderea de mezeluri din Hruşova, confecţiile Mariei Golovatinschi, morarul Ion Guzun din Măgdăceşti şi panificaţie de la Petru Bălan din Criuleni şi „Işcomagro” din Işnovăţ, producătorii de seminţe „S. Urîtu” şi Institutul de Fitotehnie „Porumbeni”, producătorii de fructe de la Oniţcani. Nu au dus lipsă de vizitatroi şi admiratori brăndul „Te Ador” produs la Paşcani, fructele uscate de la Bălăbăneşti, dar şi meşterii populari Victor Pelin (Bălţata), Natalia Cangea (Criuleni, Zolonceni), şi Zinaida Mazur (Bălăbăneşti).
În unul dintre pavilioanele expoziţiei erau prezenţi şi tinerii antreprenori “Daos Jeans”, care produc blugi, într-un sediu amenajat în Criuleni şi care, la ediţia precedentă, deşi se expuneau pentru prima oară, au fost apreciaţi la superlativ. În acest an aceştia au expus nu doar pantaloni pentru toate vârstele şi gusturile, dar şi rochiţe, salopete, rucsacuri.
În opinia lui Dionisie Urîtu, vice-preşedintele raionului Criuleni, standurile criulenenilor s-au bucurat de atenţia vizitatorilor, iar organizatorii au menţionat efortul comun al acestora şi autorităţilor, acordându-le diplomă de participare. Pentru prima dată s-a expus în acest an „Prometeu” SRL, înregistrat la Hârtop, care comercializează miez de nuci şi ulei din nuci, fructe uscate. Pe lângă faptul că s-au promovat, agenţii economici au şi vândut cantităţi mari din produsele lor. Atât agenţii economici, cât şi funcţionarii din Consiliu au participat la toate forumurile bilaterale, organizate la expoziţie, la forumul privind eficienţa energetică de la care au aflat că agricultorii moldoveni pot procura îngrăşăminte şi fertilizanţi mai ieftini din Belarus, or, producătorii de acolo şi-au expus oferta. Ca şi anul precedent participanţii din raionul Criuleni au participat la târg gratuit şi nici autorităţile n-au suportat cheltuieli pentru expoziţie, ne-a informat D. Urîtu.
Din raionul Dubăsari, a fost prezentă întreprinderea „Aliment-Ulei” din Pârâta. Ludmila Papuc, marketolog, a fost cea, care a prezentat standul pe parcursul expoziţiei, şi a remarcat că au fost mulţi vizitatori şi, respectiv, cumpărători. Întrebată, dacă a fost de bun augur participarea, dna Papuc a răspus că rezultatul se vede timp de o lună, dar a remarcat că s-au găsit antreprenori interesaţi de distribuţia produselor lor în România şi Rusia, dar că, deocamdată, întreprinderea nu este pregătită să exporte. Antreprenoarea ne-a mai spus că întreprinderea a participat la târg pe cont propriu, achitând arenda în mărime de 160 de euro pentru toată perioada. Și producătorul de semințe Simion Urîtu din Ustia a reprezentat raionul Dubăsari, dat fiind faptul, că dumnealui prelucrează pământ ampălasat în satul numit, fermierul reușind să facă afaceri în două raioane concomitent.
Noutatea târgului „Fabricat în Moldova-2017” a fost deschiderea unui pavilion cu denumirea „Fabricat la Iaşi”. Organizatorii au anunţat, că deschiderea acestuia este un răspuns al partenerilor din România la participarea producătorilor din Republica Moldova la o expoziţie similară organizată la Iaşi, în noiembrie a anului trecut. Pavilionul, însă, avea doar câteva standuri vernisate de ieşeni, celelalte spaţii fiind ocupate de producători din R. Moldova, în special, de întreprinderi din Autonomia Găgăuză. Mihaela Fărăoanu, reprezentata unei firme de textile din Iaşi, a spus că a venit la Chişinău în speranţa să găsească în Republica Moldova distribuitori ai produselor societăţii pe care o reprezintă. „În România ne vindem produsele în câteva lanţuri de magazine, sperăm să găsim aici parteneri pentru a ne lărgi piaţa de desfacere”, a spus antreprenoarea.
La 1 februarie, ceremonia de deschidere a evenimentului a fost animată de către colectivele folclorice de la Criuleni – „Şezătoarea” şi „Lozioara”, şi Boşcana – ansamblul „Sălcioara”.
S. Cernov