Social

A fost război, ecoul lui mai este viu, dar martorii trec în eternitate

Astăzi în fiecare localitate au fost comemorați oamenii care au luptat împotriva fascismului. În Republica Moldova au fost mii, dar  au rămas 167 martori vii ai acelui măcel. Sunt localități unde au rămas înscrise doar numele foștilor ostași, căci ei, precum și măicuțele care i-au așteptat, descendenții lor  au trecut în lumea celor drepți.  La Criuleni , lângă monument s-au adunat  cei care mai păstrează în suflete memoria predecesorilor căzuți la datoria de apărător al Patriei. Printre observatorii evenimentului l-am surprins și pe Mihail Naianzin. Urmărea drept ceremonia,până cineva, observând efortul lui i-a adus un scăunel.

La venerabila vârstă de 96 ani vede lumea și prioritățile ei deja cu alți ochi. Cuvântul ”Pace” pentru el  înseamnă Viață și  posibilitatea de a-și revedea copiii stabiliți pe alte meleaguri. S-a deprins cu solitudinea și își mai poartă singur de grijă. ”Sunt ca Robinson Crusoe, doar că acela îl avea alături pe Vineri, iar eu sunt chiar singur – glumește veteranul – Mai ies în curte și privesc cum se joacă copii, mai fac plimbare până la magazin să-mi cumpăr cele necesare. Am fost la cimitir și am făcut ordine la morminte. În casă citesc mult. În ultimul timp mai multă  literatură medicală. Cunosc deja medicina, în special cea netradițională, ca un doctor. Stiu care plante scot durerile de articulații, care întăresc inima, etc  și cum se folosesc. Mulți îmi zic că arăt bine, dar sunt conștient că aceasta-i până la un moment. Într-o  zi totul se poate prăbuși…”

Mihail Naianzin, veteran al celui de-al Doilea Război Mondial, or. Criuleni.

Îmbrăcat la patru ace, cu inconfundabila pălărie de paie, fostul aviator pare împăcat cu sine și cu cei din jur, dar încă nu a pierdut spiritul de a observa femeile frumoase din preajmă. Inima i-a rămas tânără, chiar dacă a trecut prin mai multe suferințe, inclusiv decesul a doi feciori, povara văduviei. Acum, când vorbește de copii, ochii i se umezesc, căci fiul de la Belgorod-Dnestrovsc  e bolnav și el nu-l poate vizita.

Privind oamenii ce s-au adunat să depună flori la monumentul Apărătorului Patriei îmi spune doar: ”Am fost aviator militar și am fost doborât la Königsberg,  capitala Prusiei Răsăritene. Acolo tare mulți moldoveni, înrolați la infanterie, au căzut… Veșnică amintire tuturor…”.

În acest an la festivitatea de comemorare a victoriei asupra fascismului a fost prezent pentru prima dată  și criuleneanul Nicolae Sclifos, doar că a urmărit Te-Deumul oficiat de parohii Vasile Pistrui și Ion Țuțuianu, cuvântările oficialităților locale, din poza pe care o păstrează membrii familiei sale în persoana nepotului de la frate, Mihail Sclifos.

Poză de grup: participanții la acțiunea de comemorare a jertfelor Războiului al Doilea Mondial.9 mai 2022

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button