A acceptat provocarea

Livada de cireși fondată de familia Eugen și Mariana Pîslaru la Ustia, r-nul Dubăsari este acum un punct de referință pentru mai multă lume. Anul acesta conducătoarea întreprinderii agricole SRL „Star-agro” din satul Ustia, raionul Dubăsari,  Mariana Pîslaru a cutezat să-și mai asume o responsabilitate și să creeze condiții pentru extinderea colaborării între Republica Moldova și Republica Belarusi.

23206-img_8148 (1)

A acceptat provocarea președintelui raionului Dubăsari și a găzduit un detașament de studenți de la Universitatea Agrară de Stat din or. Grodno, Republica Belarus. Timp de aproape o lună, cât s-au aflat în țara noastră, tinerii au muncit cu mult sârg la culesul cireșelor, dar  au și vizitat locurile pitorești autohtone, de frumusețea cărora au rămas profund impresionați.

Tinerii studioși din Belarus recunosc că în toată această perioadă au avut parte de un sejur pe cinste, astfel încât au îmbinat de minune munca cu odihna și au mâncat pe săturate cireșe (și nu numai cireșe).

Evident că au avut și discuții cu oficialii de rang raional despre agricultură, dar  și despre grijile cotidiene, despre planurile pe viitor și tehnologiile moderne, cadrul legal din domeniul antreprenoriatului agricol, etc.

- Ideea  unei astfel de colaborări a venit în urma mai multor întâlniri între administrația raionului Dubăsari şi Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Belarus în Republica Moldova, Ciciuc Serghei, inclusiv în cadrul vizitei de lucru  din 13 mai, când au fost abordate  mai multe subiecte de posibilă cooperare si conlucrare la nivel de dezvoltare a relațiilor de prietenie și comunicare, ajutor reciproc de interes comun în domeniul economic, administrativ, cultural, umanitar, ect.  “Primii pași au fost făcuţi, rămâne să aprofundăm susținerea pentru agenții economici și structurile cointeresate în colaborare, fiind expusa dorința de a păstra comunicarea permanentă între noi și de a identifica noi domenii de parteneriat “- spune președintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi (în fotografie alături de studenții belaruși) – “Apropo, am propus  mai multor agenţi economici să încercăm să aducem studenți în formatul detașamentelor studențești și nimeni nu a vrut. A acceptat o  doamnă de la oraş, cu două studii superioare,  care prin voia destinului a fost nevoită să se implice și în domeniul agricol pentru a perpetua gospodăria agricolă “Star-agro” din satul Ustia. E vorba de antreprenoarea  Mariana Pîslaru, care se face remarcată prin Cultura, Responsabilitatea, Insistenţa, Dragostea pentru muncă, pentru raionul Dubăsari, curajul de a implementa tehnologii noi.  Puțini  doresc să-și asume responsabilități și griji suplimentare. Chiar şi eu, am riscat  acceptând ideia şi această provocare foarte interesantă ! Astfel ajutăm Diplomaţii noştri să promoveze imaginea Moldovei peste hotare. Aceşti tineri studenţi pleacă păstrând în suflete  frumusețea plaiului nostru și ospitalitatea noastră, a moldovenilor. Plus că vor spune acasă cât de bună este producţia crescută în Moldova !”

Gh. Motricală

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *