O cetăţeancă a Republicii Moldova a fost recent condamnată la şapte ani şi trei luni de detenţie, pentru faptul, că în perioada aprilie-decembrie 2013 s-a folosit de încrederea a 10 conaţionali şi le-a propus de muncă la Moscova, ca până la urmă să nu le achite oamenilor banii munciţi. Conducătorii companiei locale afirmau că i-au dat femeii toate sumele pe care se înţeleseseră că vor lucra muncitorii, însă banii nu au ajuns efectiv la ei, cu excepţia unor sume mici pe care le primeau săptămânal pentru cheltuieli pe alimentaţie.
Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, joi, 21 noiembrie 2019, Judecătoria Chişinău a acceptat cererea procurorilor din Procuratura pentru combaterea criminalităţii organizate şi cause speciale (PCCOCS) şi a condamnat femeia în cauză pentru că i-a exploatat prin muncă pe cei 10 cetăţeni, pe care i-a chemat la Moscova, Federaţia Rusă. Oamenii au acceptat iniţial oferta femeii, așa cum unii cunoșteau alte cazuri în care muncitorii au fost plătiți de către inculpată, iar pe de altă parte, unul din conducătorii companiei avea o reputație bună în oraș. Și, bineînțeles, un alt motiv erau și necesitățile financiare stringente: spre exemplu, într-un caz, părinții erau la muncă cu feciorul – student la frecvență redusă la Universitatea Tehnică, iar în alt caz, copiii nici nu aveau împlinită vârsta majoratului. Deși volumul de muncă convenit fusese executat de către muncitori, salariul promis nu a fost oferit. Unicii bani pe care i-au primit majoritatea erau anumite sume pentru mâncare: între 100-150 ruble rusești pe săptămână (1 rublă echivala cu 0,39 lei în 2013), în alte cazuri – 300 și 1000 ruble pe săptămână. Din lipsa salariului, însă, muncitorii nu puteau reveni acasă, iar așa cum nu lucrau legal, nu puteau reclama autorităților rusești această încălcare a drepturilor lor.
Procurorii care au cercetat cazul, au descoperit şi că una dintre familii era plecată la muncă cu tot cu copii minori. Copiii erau nevoiți să strângă fier uzat, pe care-l vindeau ca să poată să-și cumpere de-ale gurii.
Din banii obţinuţi fraudulos, feciorul inculpatei și-a cumpărat un autoturism scump, iar inculpata, care era responsabilă de achitarea salariului, avea călătorii frecvente în Moldova. Inculpata ar fi recurs şi la amenințări, inclusiv cu moartea fiicei care se afla în Moldova a unei muncitoare care-și cerea drepturile. Mai mult decât atât, în majoritatea cazurilor în care situația se agrava, concubinul acesteia comunica cu muncitorii, pe care-i agresa fizic și psihologic.
Muncitorii au acuzat-o pe inculpată de restanțe salariale – între 25.000 și 250.000 ruble rusești – în funcție de durata și volumul de muncă.
La solicitarea procurorilor PCCOCS, instanța de judecată le-a dat dreptate celor 10 cetățeni, a dispus încasarea prejudiciilor victimelor și a condamnat-o pe inculpată la pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de 7 ani și 3 luni.
S. Cernov
Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.