CriuleniEducaţieEst-Curier

Învățământul dual ca o plusvaloare pentru experiențe

Investițiile de ultimă oră în edificiile instituțiilor preșcolare din țară au creat condiții mai bune pentru copii, dar modernizarea se vrea și în programul de studii, care fără educatori bine instruiți nu e posibilă. La Izbiște, bunăoară grădinița „Andrieș” este o instituție modernă din toate punctele de vedere: s-a facut  reparația capitală a edificiului, lucrări de termoizolare a fațadei, a fost schimbat acoperișului, reparat blocul alimentar, sistemul de încălzire, a fost renovat mobilierul etc. Investițiile materiale făcute de primărie pentru cei circa 178 preșcolari,necesită și o ajustare pe potrivă a instruirii.

12109117_816685005097130_7807058135216029956_n (2)

La moment  cele șapte grupe de copii sunt asigurate cu personalul necesar: de la educatori și ajutori de educatori, până la personalul tehnic. Din cei opt educatori, doar patru au studii corespunătoare în domeniu, ceilalți educatori au o bogată experiență profesională în domeniu, însă le lipsește baza teoretică și diploma ce le echivalează cunoștințele în domeniu. Această situație se atestă și în alte grădinițe din țară. Zeci de educatori care muncesc în grădiniţe nu au studii pedagogice, în schimb, au o experienţă vastă de lucru în acest domeniu. Pentru a soluţiona problema, Ministerul Educaţiei a lansat un program de învăţământ dual. În cadrul acestuia, educatorii pot face studii la Colegiul ”Alexei Mateevici” din Chişinău. Cursurile de instruire se desfăşoară de două ori pe săptămână, iar peste doi ani participantele la program vor obţine  documentele de rigoare.

De această oportunitate au beneficiat patru educatoare de la grădinița din Izbiște și deja sunt la finele primei sesiuni de iarnă.

“Am activat în grădiniță ca educator circa 8 ani, în tot acest timp am studiat mereu tot ce ține de educația preșcolarilor, metode de predare și psihologia copilului. Am beneficiat și de numeroase seminare de instruire organizate de direcția raională de învățământ. Cu câțiva ani în urmă am participat la  două moduluri de studiere la distanță în cadrul Instiutului de Formare Continuă, unul ce ține de domeniul psihopedagogiei, iar altul în domeniul pedagogiei preșcolare. În urma acestor cursuri am obținut și certificatul cu conferirea calificării de educator, însă aceste certificate nu au o putere juridică în domeniu. În schimb, programul învățământului dual inițiat de Ministerul Educației ne va oferi posibilitatea obținerii, pe lângă cunoștințele noi, și o diplomă în domeniu. Ceea ce învăţăm aici, aplicăm în practică în educaţia copiilor. Am hotărât să nu pierd această şansă, fiindcă trebuie să avem un certificat de studii în domeniu”, a menționat educatoarea grupei mari, Grădinița „Andrieș” Izbiște, Anisia Rusu.

20181204_125724 (3)

„Este o oportunitate foarte bună pentru toate cadrele didactice ce activează în instituțiile preșcolare, dar nu au studiile necesare în domeniu. Vorba „practica bate gramatica” este bună, însă, nu este valabilă și în cazul educației copiilor: fără o bază teoretică corespunzătoare nu putem vorbi despre educație de calitate în adevăratul sens al cuvântului. În afară de aceasta, programul de învățământ dual le va oferi beneficiarilor șansa de ascensiune profesională, de susținere a unui grad de calificare și, desigur, o majorare a salariului. Din raionul Criuleni la aceste cursuri de învățământ dual au aplicat cinci cadre didactice fără studii în domeniu: patru din cadrul grădiniței de la Izbiște și unul de la Dolinnoe. Restul instituțiiilor preșcolare din raion sunt asigurate cu cadre calificate în domeniu. Le urăm succese și ne vom bucura împreună de o educație de calitate în grădinițele în care activează”- afirmă Valentina Guzun, specialist principal învățământ preșcolar DE Criuleni.

Per ansamblu, pe țară, pentru cursurile de instruire de la Colegiul ”A. Mateevici” au optat circa 53 de candidaţi, sunt înmatriculați 42, în rezervă mai sunt încă peste 10 dosare. Sunt șanse ca la început de 2019 să se mai formeze o grupă.

A. Rusu

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button