CriuleniEst-CurierSănătateSocial

Două săptămâni pentru a închide cercul

Două săptămâni pentru a închide cercul

Două săptămâni sau, maximum, 20 de zile – atât au la dispoziţie echipa de ftiziatri din raionul Criuleni pentru a examina 132 de persoane (cifre care includ date din 19 localităţi ale raionului, în afară de altele şase), depistate cu diferite patologii pulmonare în urma examinării masive a populaţiei, în lunile august-septembrie.

Sofia Alexandru, directoarea institutului de ftiziopulmonologie „Chiril Draganiuc” a prezentat la Criuleni, marţi, 25 septembrie, rezultatele screeningului: 4016 persoane au trecut radiografia cutiei toracice, de la 1 august până la 21 septembrie, dintre care 132 de persoane prezintă semne sugestive/înalt sugestive de tuberculoză pulmonară. La 132 de persoane s-au depistat sechele de tuberculoză, iar medicul Nicolae Covalciuc va avea în următoarele două săptămâni misiunea, împreună cu echipa sa de la Centrul Comunitar, să verifice baza de date şi să stabilească dacă acestea au fost cazuri de autovindecare sau sechele post-tratament. Examenul radiologic a scos la iveală şi 26 de cazuri cu suspecţie de cancer pulmonar. Fiecare medic de familie a primit listele cu persoanele diagnosticate şi cu recomnadările ce urmează să le aplice în raport cu fiecare persoană din listă. În urma examinării radiologice au fost depistate şi alte patologii, cum ar fi maladii osoase, patologii ale coloanei vertebrale şi ale cordului.

tbc foto

Şi dacă preşedintele raionului, Veaceslav Burlac, se bucura că r. Criuleni a fost unul pilot în proiectul de examinare masivă a populaţiei şi îi mulţumea echipei institutlui pentru asta, Sofia Alexandru a spus că raionul a fost ales să fie primul din motive curat medicale, şi anume pentru faptul că din 2015 încoace statisticile prezentate de medicii locali arătau o descreştere constantă a numărului de cazuri de tuberculoză depistate la locuitori, dar ponderea cazurilor de distrucţie a plămânilor creştea şi a ajuns la 56% din numărul celor diagnosticaţi, faţă de alte raioane, care aveau în medie 35-40%. O persoană cu proces distructiv în plămâni poate infecta cu tuberculoză alte 10-15 persoane, spunea Sofia Alexandru.

Datele au fost prezentate în faţa primarilor, asistenţilor sociali şi medicilor de familie din raion care urmează, în etapa următoare, să facă front comun şi să ajute aceşti oameni să ajungă la control la cabinet sau, dacă nu este posibil, să se ducă echipa de medici la ei în sat şi să le preia sputele pentru analize (cum e cazul satului Măşcăuţi, în care sunt 21 de cazuri cu suspecţie înaltă de TBC).

În primul rând, au fost rugaţi primarii să se implice. Veaceslav Burlac a spus că primarii trebuie să colaboreze cu medicii şi să le organizeze suspecţilor condiţii pentru investigare. „Noi ştim cine face parte din categoria celor bolnavi de TBC. Sunt persoane care nu pot merge singuri la control, poate că nu au bani, dar lipsa banilor nu trebuie să afecteze procesul de investigare. Cele 132 de cazuri trebuie confirmate sau infirmate. Acolo unde dvs consideraţi că nu este proces activ, eu voi insista să organizez consiliu. Dacă decidem că nu este tuberculoză, o decidem în comisie”, spunea doctoriţa Alexandru în adresarea către medicii ftiziatri de la raion. Dacă primara de la Boşcana a spus că a adus cu maşina sa personală patru persoane la control la Criuleni, atunci primarul de la Zăicana a cerut maşină specială şi a replicat că dânsul nu are de gând să care în braţe „tiubici”, de frică să nu se molipsească. Replica Sofiei Alexandru a fost dură: „Îmi pare foarte rău! Dacă cândva TBC era considerată boala săracilor, a alcoolicilor, a celor pe care i-aţi numit Dvs, să nu repet cuvântul, acuma nu este nimeni asigurat. Consider că Dvs, capul unei localităţi, în primul rând trebuie să fiţi cointeresat ca populaţia din sat să fie sănătoasă. TBC nu este problemă medicală, este problemă socială. Atâta timp cât povara acestor oameni va fi lăsată doar pe umerii doctorilor, noi nu vom avea succes”. La final, Sofia Alexandru a recomandat medicului de familie din Zăicana să facă o lecţie pentru angajaţii primăriei, despre modul cum se transmite TBC.

S. Cernov

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button