Est-CurierPolitic

27 ani de speranțe, realizări, cu discrepanță dintre formă și conținut

Ce răspund cetăţenii atunci, când sunt întrebaţi „S-a realizat Republica Moldova pe deplin ca stat independent pe parcursul celor 27 de ani de independenţă”?

BobeicoTudor Bobeico, specialist principal administraţie publică, Consiliul Raional Criuleni:

„27 de ani, pe de o parte, e o perioadă relativ mică, în viziunea mea. Realizări sunt, nu putem nega lucrul acesta, dar aşteptările au fost mai mari. Cel puţin aşa cred eu, din experienţa acestor 27 de ani şi din experienţa activităţii mele în cadrul structurilor locale, raionale, în care am activat.  Unii colegi spun că suntem noi, moldovenii, un pic mai conservatori. Dar exact acelaşi termen l-au trecut şi colegii din Ţările Baltice. Unde se află ele acum? Întro familie europeană. Şi unde ne aflăm noi? Nu e clar, cu părere de rău”.

 

Ion Ţurcan, general în rezervă, veteran al conflictului armat din 1992 decorat cu distincţiile „Ştefan cel Mare” şi „Credinţă Patriei”, „Meritul Militar”, din 2013 – cetăţean de onoare al raionului Criuleni, actualmente – reprezentantul Guvernului şi Ministerului de Interne în combaterea criminalităţii organizate în statele CSI cu sediul la Moscova: Turcan

„Putem face o retrospectivă a celor 27 de ani de independenţă a Republicii Moldova şi să vedem că sunt foarte multe schimbări. Ţara a devenit mai modernă, mai transparentă, mai prietenoasă. E clar, că dacă sunt succese, sunt şi minusuri, ca în orice ţară. Dar cu siguranţă cunosc că cetăţenii dau astăzi dovadă de patiotism. Avem o independenţă realizată. E clar că situaţia de azi din Transnistria ne aminteşte de trecut, de evenimentele tragice, dar sunt sigur că cetăţenii care le cunosc, în special veteranii care au participat la război, nu le vor uita. Transnistria va fi mereu în dialogul nostru, în inima noastră. Ar fi bine să demonstrăm în continuare patriotism, iubire faţă de patrie, să transmitem generaţiei tinere patriotismul şi informaţia despre evenimentele din trecut. Republica Moldova trebuie să aibă istoria sa, cu succesele şi insuccesele care sunt”.

 

Dumitru Simon, primarul or. Criuleni, ex-preşedinte de raion:

Simon”Avem şi reuşite, şi nereuşite. Aceea că am devenit un stat suveran, independent şi democratic, este un adevăr, dar de noi, de oameni, de la cel mai mare până la cel mai mic, depinde dacă va deveni ţara noastră cu adevărat democratică, suverană şi independentă sau nu. Trebuie fiecare dintre noi, la locul lui de muncă, să aibă atitudine serioasă faţă de ceea ce face şi atunci, cred eu, o să izbutim. Dacă comparăm evoluția fostelor republici sovietice, cred că cel mai mult au prosperat statele baltice. De ce? Pentru că la ei calea de dezvoltare nu depinde de schimbarea partidelor la putere. Ei merg mereu conformprogramului de dezvoltare a ţării. Ar fi bine şi la noi politicienii să înţeleagă asta. Doar ştim foarte bine ce s-a întâmplat în 2001, ce se întâmplă azi. Tare-mi doresc ca politicienii să se adune toţi la un loc şi să formuleze un program pe care să-l aducă la cunoştinţă populaţiei şi să spună clar, că mergem pe calea asta şi toţi trebuie să respecte ceea ce e stabilit în program. Atunci o să avem izbândă!”

 

 Vera Anii, şefă a Direcţiei Finanţe, experienţă de 41 de ani în serviciul public:

Vera Anii „Mai avem de lucru şi multe de făcut! Dacă toţi moldovenii ar fi uniţi şi mobilizaţi, ceva vom face. Dar dacă toţi pleacă, şi acei care au plecat vin şi cer, dar nu aduc nici un aport, tot nu-i bine. Exodul este o problemă. Aceasta e opinia mea. Rămânem, practic, acei care am ajuns la o vârstă onorabilă, dar tineretul pleacă. Toţi sunt cu gândul să se ducă. Au învăţat, s-au format ca specialişti şi nu se mai gândesc să rămână să lucreze, pentru că nu este motivaţia respectivă. Problema e că nu-s locuri de muncă, şi chiar dacă sunt, nu-s plătite bine. Exemplu – serviciul nostru. Am format un colectiv tânăr, o echipă bravo, care lucrează, cunosc, sunt instruiţi, dar pentru că este puțin plătită munca lor sunt cu gândul la plecare. Măcar cu 50% de ar fi majorate salariile, ar fi mai bine”.

 

Vasile Tripac, ofițer de poliție în rezervă, actualmente avocat:

IMG_1901„Nu s-a realizat pe deplin. Argumente? Avem o poziţie nestabilă a guvernării: ori cu Est, ori cu Vest. Ori cu România, ori cu Rusia. Asta spune totul. Noi nu suntem independenţi în a lua o hotărâre. Tare mult suntem sfătuiţi de către cineva, unde să mergem, ce să facem. Nu cred în independenţa instituţiilor statului. Încă nu funcţionează cum trebuie. Am activat în organele de drept. Acum sunt aceleaşi organe – Procuratura şi Poliţia, dar nu mai sunt atât de independente, cum erau la începuturile independenţei. Atunci Poliţia era Poliţie, Procuratura – Procuratură. Acum, în opinia mea, în organele de drept conduce Procuratura. Judecătorii mai că nu sunt secretarii procurorilor. Cu ce propunere vine procuratura, aceea o şi acceptă judecătorii…”.

 

 Tatiana Cerlat, pensionară:

IMG_1902„Nici nu ştiu cum să spun… Dacă ar mări pensiile, lefile, poate am simţi ceva, dar aşa… ce să simţi. Am lucrat la spital bufetieră, am avut un salariu mic, respectiv am o pensie de 1074 de lei. La valorizare mi-au adăugat 12 lei şi 83 de bani. Îmi permit să achit doar serviciile. Cred că un pensionar solitar, ca să nu depindă de nimeni, să nu ceară de la copii, şi-ar putea acoperi necesităţile cu 2 – 2,5 mii lei”.

 

Arina Şapovalov, pedagog  tânăr:

IMG_1903„Nu, cred că nu s-a realizat. Comparativ cu alte state, suntem o ţară subdezvoltată, atât din punct de vedere economic, cât şi social. Putem fi independenţi, dar ca un stat independent trebuia să fim mult mai dezvoltaţi, decât suntem acum. Cetăţenii unui stat independent sunt în primul rând independenţi material, liberi la opinie. Oamenii pleacă din cauza salariilor mici”.

 

Ion Ghirciu, angajat în telecomunicaţii:

IMG_1905 „Nu, deloc. Totul există doar pe hârtie. Atât material, cât şi politic, suntem dependenţi de Rusia şi de statele oponente ale Rusiei. Consider că nu degrabă vom deveni un stat independent. Ca să reuşim, ar fi bine să se schimbe mentalitatea omului. Până nu vom conştientiza, că pentru a fi independenţi trebuie să depunem efort şi să creăm ceva singuri – economie în primul rând, permanent vom avea o luptă sau o tendinţă a oamenilor de a pleda pentru Rusia sau statele europene”.

 

 

Lilia Chirilov, profesoară de formaţie, cu activitate în alt domeniu:

IMG_1906

„Nu, nu cred că s-a realizat. Dacă s-ar fi realizat, lumea ar fi în general mulţumită de trai, de condiţiile oferite. Dar fiindcă foarte mulţi emigrează, pleacă peste hotare, cred că e un mare neajuns. Noi am hotărât în familie, poate un pic mai greu, dar să stăm împreună şi să ne realizăm aici. Fiecare familie face alegerea sa”.

 

 

Igor Costiuc, profesor de istorie la LT „Vlad Ioviţă” din Cocieri, r. Dubăsari:

Costiuc

„După formă suntem un stat suveran și independent, iar după conținut – un stat falimentar; puterea de stat este uzurpată de un singur om; toate organele de stat nu slujesc cetățenilor, ci lui Vlad Plahotniuc și camarilei lui… Republica Moldova nu s-a realizat ca stat și nici n-are perspective să se realizeze… Toți funcționarii de stat se află într-o permanentă campanie electorală, mereu se laudă cu realizări inexistente, majoritatea sunt demagogi și populiști”.

 

Nicolae Croitor, directorul spitalului din Criuleni:

Croitor„S-a realizat. Eu sunt de pe meleagurile unde s-a luptat pentru independenţă, şi vreau să vă spun că s-a realizat. E clar, că cetăţenii vor ceva mai mult şi îndată, şi poate merităm mai mult, dar nu este posibil, fiindcă la mijlocul etapelor independenţei nu stă numai Republica Moldova. Dar eu consider că s-a realizat foarte mult, sunt bucuros că avem o ţară, un neam şi se nasc copii aici. Motivele celor care spun că nu s-a realizat, eu cred, – ei nu sunt informaţi. Nu li se aduce la urechi informaţia corectă”.

 

 

Einar Vallbaum, preşedintele consiliului asociaţiei autorităţilor locale din regiunea Laane-Viru, Estonia, din 2012 – cetăţean de onoare al raionului Criuleni: IMG_1900

„Vin de mulţi ani încoace şi de fiecare dată observ că treburile merg tot mai bine la voi, că oamenii percep şi se simt ca parte a republicii. Azi e o zi mare, e Ziua Independenţei, şi se observă că oamenii chiar cred în independenţă. Când cetățenii nu au acestă siguranţă, conducătorii pot face ce vor ei. Eu văd că oamenii îşi doresc să construiască statul moldovenesc frumos, bun, le doresc să ţină la ţara lor. Şi noi am dus-o greu, şi nouă foarte mult ne-au ajutat vecinii din Finlanda, din Suedia. Faptul că ne implicăm cu diferite ajutoare pentru raionul Criuleni, e pentru că simţim nevoia să ajutăm pe cineva, aşa cum am fost şi noi cândva ajutaţi să ajungem o ţară prosperă”.

Sondaj realizat de Svetlana Cernov

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button