În anul curent, merele din Republica Moldova au șanse mari de a fi comercializate la prețuri avantajoase atât pe piața din est, cât și pe piața europeană, pentru că se atestă un deficit de mere din cauza condițiilor climaterice care au afectat producătorii europeni și pe cei din Federația Rusă.
Însă pentru a comercializa merele la prețuri avantajoase este important ca producătorii moldoveni să dispună de fructe calitative, care corespund cerințelor pieței: mărime medie, crocante, inofensive și de culoare roșie. „Merele de culoare roșie sunt tot mai solicitate de consumatori de pe piețele internaționale, iar producătorii agricoli trebuie să se adapteze rapid la cererea pieței”, constată Iurie Fala, directorul executiv al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe “Moldova Fruct”.
Pentru a ajuta fermierii să facă faţă cerințelor pieței, proiectul USAID “Agricultura Performantă în Moldova” și Asociația “Moldova Fruct” au mers la producătorul ”Elit-Fruct” SRL din satul Coșernița, raionul Criuleni, care dispune de cca 50 de hectare de livadă super-intensivă. În această livadă a fost organizată o instruire pentru producători agricoli din toate regiunile țării privind tehnicile de înroșire a merelor. În prezent, în Republica Moldova sunt cultivate peste 77 de soiuri de mere, dintre care mai mult de jumătate sunt soiuri roşii, dar deseori, din cauza anumitor factori, merele nu se înroșesc uniform, păstrându-și calitatea.
Eugeniu Gudumac, specialist în tehnologii de producere în cadrul Proiectului USAID “Agricultura Performantă în Moldova”, afirmă că tehnologiile de înroșire naturală a merelor, practicată în Uniunea Europeană, este utilizarea peliculei reflectante, care se instalează în livadă cu 3-4 săptămâni înainte de maturizarea fructelor. Utilizarea acestor metode contribuie la mărirea cu 25% a fructelor și, totodată, crește cu 60% numărul fructelor recoltate în prima etapă și a fructelor de calitate superioară. Acest lucru este foarte important pentru că prețul fructelor de calitatea Premium recoltate în prima etapă este mai înalt, lucru de care pot beneficia producătorii. Mărirea în dimensiune a fructelor și sporirea indicelui de înroșire a acestora are loc prin reflectarea razelor solare de la suprafața peliculei în coroana pomilor, fapt ce duce la majorarea radiației fotosintetice active în aceasta. Costul peliculei reflectante variază în funcție de tipul acesteia și dacă e să vorbim de peliculă multianuală, fermierii își pot recupera cheltuielile timp de un an sau pe parcursul a două sezoane de utilizare a acesteia”, a declarat Eugeniu Gudumac. Această metodă poate fi aplicată pentru soiurile Gala, Fuji, Jonagold și clonele lor, dar și alte soiuri.
În livada ”Elit-Fruct” în acest an a fost utilizată pelicula reflectantă pentru înroșirea merelor, iar rezultatele obținute sunt evidente. Rezultatele experienței din Criuleni au fost prezentate altor antreprenori, mai ales că pelicula reflectantă poate fi utilizată și pentru înroșirea cireșelor sau nectarinelor, sporindu-le prețul de comercializare.
Actualmente, în Republica Moldova există circa 56 mii ha plantate cu livezi de mere. Recolta globală de mere în Republica Moldova, în 2017, se așteaptă a fi la nivel de 430 mii tone, sau cu cca 2,6% mai mare, comparativ cu 2016.
Inga Burlacu