Inspectoratul de Poliţie Dubăsari continuă campania de sensibilizare a populaţiei privind efectele negative ale violenţei în familie, care are scopul să încurajeze victimele violenţei domestice să nu rabde agresiunea, să denunţe agresorii şi să se opună, astfel, consecinţelor nefaste ale fenomenului.
Potrivit ofiţerului de urmărire penală, Rodica Bujac, una dintre iniţiatoarele campaniei în cadrul proiectului cu genericul „Antidotul violenţei poţi fi chiar tu”, activităţile proiectului au inclus informarea şi instruirea asistenţilor sociali şi inspectorilor de poliţie din raionul Dubăsari privind impactul şi metodele de prevenire a fenomenului, activităţi de informare a elevilor din clasele superioare din instituţiile de învăţământ Liceul „Ştefan cel Mare şi Sfânt” Grigoriopol, Gimnaziul „A.Codru” din Molovata Nouă, Liceul „V. Ioviţă” din Cocieri, Gimnaziile Oxentea şi Pârâta, Liceul „I. Creangă” Coşniţa. Elevilor le-a fost propus să participe la un concurs de postere în care să reflecte viziunea lor asupra fenomenului şi consecinţele violenţei în familie, a vieţii în familii violente etc.
Pe data de 3 februarie, în cadrul întâlnirii cu absolvenţii Liceului, Rodica Bujac a înmânat diplome şi premii participanţilor şi câştigătorilor concursului de postere din liceul teoretic „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Grigoriopol, cu sediul la Doroţcaia. Diplome au primit elevii Olga Taran, Tudor Soltan, Eugen Buga, Maria Călin, Cristina Diordiev, Nicolae Golban. „Cele mai bune postere au fost selectate chiar de către victimele violenţei în familie, în cadrul unui training, la care au fost invitaţi de către maiorul de Poliţie Ruslan Rotaru. La acest training participanţilor, preponderent femei, un psiholog le-a vorbit despre efectele negative ale violenţei în familie, asupra sănătăţii, comportamentului şi psihicului membrilor familiilor violente, în special asupra copiilor. Femeilie au fost informate, de ce nu e bine să rabde agresorii, şi care e calea cea mai eficientă de apărare. Diplomele şi micile premii băneşti au mers la LT „Ştefan cel Mare şi Sfânt” ca cea mai activă instituţie, care s-a implicat cel mai activ în acest proiect. La mulţumes diresctoarei, Eleonora Cercavschi, şi organizatorului, Svetlana Jitariuc, pentru implicare şi mobilizare a elevilor”, a spus Rodica Bujac.
Elevii şi-au întitulat lucrările „Violenţa este arma celor slabi”, sau „Violenţa nu dă roade”, „Adolescenţă fără violenţă”, „Stop violenţei!”, „Fii schimbarea!”
S. Cernov