
În contextul sărbătorilor pascale majoritatea moldovenilor așteaptă sau trimit colete peste hotare. Ca să fie siguri că darurile vor ajunge la destinatar cetățenii trebuie să cunoască câteva aspecte despre transportarea coletelor și a bagajelor neînsoțite.
Pentru a evita situațiile neplăcute și pentru a contribui la fluidizarea traficului în posturile vamale, Serviciul Vamal reamintește că toate bunurile expediate prin intermediul transmisiunilor de bunuri în colete expediate de la persoană fizică la alta (persoanele care fac parte din diasporă) trebuie declarate în mod obligatoriu autorității vamale.
Bunuri a căror valoare intrinsecă nu depășește echivalentul în lei moldovenești a 150 euro la import și 1000 euro la export se consideră a fi declarate prin prezentarea lor la postul vamal de intrare sau scoaterea lor de pe teritoriul țării.
Aceste prevederi se aplică tuturor persoanelor fizice, indiferent dacă sunt rezidente sau nerezidente. Transmisiuni de bunuri în colete expediate de la o persoană fizică la alta (persoane care fac parte din diasporă) sunt considerate acele bunuri trimise de către proprietar sau la indicația acestuia, transportate de un terț (transportator), fără a fi însoțite de proprietar în momentul traversării frontierei.
Acestea trebuie să fie însoțite, la momentul traversării frontierei de un document justificativ emis de expeditor sau de un contract de transport corespunzător.
La introducerea bunurilor pe teritoriul Republicii Moldova, persoana fizică sau transportatorul are obligația de a le declara și de a achita drepturile de import, conform regimului general de taxare.
Bunurile transportate ca transmisiuni expediate din diasporă nu trebuie să fie destinate activităților comerciale sau de producție.
Controlul vamal al acestor bunuri se efectuează exclusiv în prezența unui reprezentant legal al proprietarului, care trebuie să dețină un document ce atestă dreptul de reprezentare. Această persoană trebuie să fie majoră, cu capacitate juridică deplină și să poată justifica legalitatea preluării coletului.
Totodată, în transmisiunile expediate din diasporă nu este permisă transportarea bunurilor interzise de legislație, precum: arme și muniții, substanțe explozive, materiale inflamabile, droguri și substanțe psihotrope, produse radioactive sau toxice, precum și orice alte obiecte a căror circulație este restricționată sau interzisă.
De asemenea, este interzis transportul valutei în transmisiunile expediate din diasporă.
Serviciul Vamal al Republicii Moldova îndeamnă cetățenii să respecte legislația în vigoare și să declare în mod corect bunurile transportate, contribuind astfel la un control eficient, sigur și transparent în posturile vamale.
Pentru mai multe informații, vă încurajăm să contactați Centrul Unic de Apel al Serviciului Vamal, la numărul +373 22 78 88 88, prin chat sau la adresa de e-mail: callcenter@customs.