CriuleniSocial

Au consultat cetățenii

Primăria Criuleni a organizat consultări publice în vederea obținerii acceptului locuitorilor de a aplica la programul guvernamental „Europa e aproape” pentru a obține fondurile necesare renovării următoarei porțiuni din bulevardul Biruința.

Așa numita etapă nr. 2 se întinde de la intersecția cu str. Ștefan cel Mare până la centrul comercial și bancă și include amenajarea răzorului din fața primăriei până la str. 31 August 1989. Conform celor spuse la consultări de către primarul orașului, Mihail Sclifos, care a inițiat adunarea, răzorul din fața primăriei flancat de benzi pentru circulația autoturismelor, va fi îngustat semnificativ și se va face loc pentru parcare de mașini și pentru trotuare pe ambele sensuri, către str. 31 August. Potrivit proiectului, vor dispărea și cele câteva scări din apropierea tipografiei. Proiecția 3D a proiectului încă nu este gata, așa că nu poate fi prezentată publicului. La consultări s-au adunat mai mult locuitorii bulevardului, care au fost de acord cu propunerea autorităților de a aplica la program cu această arteră pietonală. Locuitorii au întrebat și chiar au insistat ca în urma lucrărilor de renovare să nu dispară cei câțiva copaci înalți, care oferă și umbră, la care au primit asigurări că nu vor fi tăiați. Mihail Sclifos a dat asigurări că proiectele sunt consultate cu specialiști, inclusiv arhitecți și specialisți în amenajări silvice.

Cu un buget de aproximativ 500 milioane de lei, Programul anunțat de Guvern „Europa este aproape” urmărește construirea și modernizarea a circa 130 km de drumuri și trotuare în 100 de localități, până la sfârșitul acestui an, conform autorităților. Dosarele pot fi depuse până la 12 mai. Primăria Criuleni are șanse să atragă, dacă va fi selectată, suma de până la 9 mln lei, dar va fi necesară și contribuția din bugetul localității de 10% din suma proiectului.

Organizatorii consultărilor publice nu au venit cu o listă de străzi, din care cetățenii să aleagă prin consens o anumită stradă, dar au pus în discuție exclusiv necesitatea continuării proiectului renovării bulevardului pietonal Biruința, pentru care au documentația necesară ca să reușească să aplice în termenii stabiliți.

Acest fapt nu i-a încurcat pe participanți au abordeze și problemele altor străzi, cum ar fi str. Victoriei („plină de gropi pe parcursul a 30 de ani”, vorba unei locuitoare) sau Livezilor, de pe care apa de ploaie nu se scurge nicăieri și provoacă disconfort major familiilor care locuiesc acolo. Primarul a explicat că nu pot fi asfaltate străzile pe care nu s-a construit încă sistemul de canalizare, cum e cazul str. Livezilor. Cu referire la alte străzi, Mihail Sclifos a spus că ele au fost asfaltate cu circa 50 de ani în urmă, deja s-au deteriorat, cum e și cazul curților blocurilor sau trotuarului de pe st. 31 August.

La întrebarea de ce nu avem apă potabilă conformă cu normele sanitare în robinete și cum să facă față pensionarii plăților pentru serviciile de apeduct și încă să mai cumpere și apă potabilă, Mihail Sclifos a explicat că iarăși ar fi vorba de vechimea fântânilor arteziene, poluarea solului, că dacă vor fi săpate alte fântâni, nu există o garanție că apa va fi bună, că un sistem de purificare ar costa peste jumătate de milion de euro, fără a sugera vreo soluție doamnei care a întrebat. Au mai fost abordate problema câinilor fără stăpân, a culturii sanitare a cetățenilor, nedorința locuitorilor de a se conecta la sistemul de canalizare deja construit în unul dintre sectoare, lucrările de renovare a bulevardului Eminescu, vegetația sădită pe bulevardul Biruința („prea mult pavaj, puțini copaci” – în opinia unei locuitoare), numărul insuficient de muncitori care doresc să lucreze la salubrizare etc.
Consiliul orășenesc Criuleni a aprobat, săptămâna trecută, lista proiectelor investiționale spre finanțare în anul curent, porțiunea discutată la consultări fiind parte a acestei liste.

Oops ! You forgot to select a pdf file.

*****

Pe canalul nostru de Telegram Est-Curier, vă oferim atât imagini relevante, cât și știri de actualitate din raioanele Criuleni-Dubăsari și din întreaga țară. Devino corespondent Est-Curier! În cazul în care ai imagini care ar putea deveni subiecte de știri, te încurajăm să ni le trimiți pe Viber sau Telegram la numărul 069789896.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button