Republica Moldova se află printre țările europene cu cea mai înaltă rată de deținuți raportată la populație, se arată în raportul „Siguranța și securitatea deținuților în sistemul penitenciar: realități și perspective”.
Prima dată după mai mulți ani a crescut numărul deținuților în penitenciare, un indiciu îngrijorător, declară Avocatul Poporului, Ceslav Panico. Cifra a crescut cu 150 de persoane în anul trecut. Dacă la 1 ianuarie 2024 cifra era de 5695 de condamnați, la 1 ianuarie 2025 a ajuns la 5844. Potrivit ombudsmanului, procentual nu este mare, 2,5%, dar tendința trebuie întreruptă, transmite IPN.
Totodată, cazurile de violență sunt în scădere, dar e de aproape 1000 de cazuri pe an., conform raportului tematic „Siguranța și securitatea deținuților în sistemul penitenciar: realități și perspective”,prezentat în cadrul unor audieri publice, organizate la Parlament.
Principalele constatări ale raportului evidențiază persistența subculturii criminale, inclusiv consumul de alcool și droguri, infrastructura învechită în penitenciare, numărul insuficient de angajați și condițiile de detenție nesatisfăcătoare în unele închisori.
Grigore Novac, șeful comisiei parlamentare drepturile omului și relații interetnice, a accentuat că problemele sunt alarmante. Parlamentul e dispus să intervină dacă instituțiile responsabile vor propune îmbunătățirea legislații și mecanismele necesare, precizează deputatul.
„Nu sunt suficienți angajați în sistem, de aceea nu-i monitorizare adecvată. Respectiv, ajung obiecte interzise și se dezvoltă subcultura criminală. Dacă se dezvoltă asta, încep scheme, cum ar fi „cu ruda în accident”, „reprezentantul băncii”, – toate duc la alte infracțiuni”, a precizat Grigore Novac.
Ministerul Justiției cunoaște deficiențele din penitenciare, menționează secretarul de stat Ruslan Lungu, care dă asigurări că instituția intervine la anumite aspecte.
„Avem acum în discuție o idee de a face prin analogie cu procurorii și judecătorii, în calitate de garanție socială pentru angajații penitenciarelor, compensarea cheltuielilor pentru transport sau pentru cazare, în cazul în care activează în alte localități decât în cea de reședință”, a precizat Ruslan Lungu.
Discuțiile pe marginea raportului continuă, propunerile sunt analizate și vor fi înaintate Parlamentului, a asigurat secretarul de stat de la ministerul Justiției.
Avocatul poporului, Ceslav Panico, menționează că, este nevoie de o abordare sistemică, susținută legislativ, instituțional și bugetar și că :„Sistemul penitenciar trebuie privit ca parte integrantă a justiției penale și a politicii de reintegrare socială”