Est-CurierSocial

Organizații media, în apărarea jurnalistei Malvina Cojocari. Reacția IGP

O jurnalistă care realiza un reportaj pentru Proiectul Media „CU SENS” s-a plâns astăzi pe faptul că a fost agresată în timp ce documenta o ședință de judecată pe dosarul Bașcanei Autonomiei Găgăuze, care a avut loc la Judecătoria Chișinău, Sediul Buiucani. 
Malvina Cojocari, jurnalista aflată la eveniment, susține că a fost intimidată și agresată verbal de către câțiva susținători ai Evgheniei Guțul, care au încercat să-i ia foile cu notițe din mână. După cum se vede din fotografia postată de instituția media „CU SENS”, în preajmă se aflau forțe de ordine, au putut  asigura securitatea jurnalistei, aflată la datorie. 
„Nu este pentru prima dată când ne-am pomenit într-o astfel de situație. Și la ședințele anterioare, jurnaliștii CU SENS, dar și de la alte redacții, au fost victimele unui comportament agresiv atât din partea unor susținători, dar și a unor politicieni, afiliați lui Ilan Șor, prezenți la fața locului. În acest context, facem un apel public în adresa Inspectoratului General al Poliției ca să asigure securitatea jurnaliștilor pe durata protestelor și evenimentelor publice și să intervină prompt de fiecare dată când aceștia sunt agresați, iar integritatea lor fizică și morală este pusă în pericol. Menționăm că Evghenia Guțul este acuzată de procurori că a avut un rol important în lanțul de finanțare ilegală a fostului partid „ȘOR” cu bani aduși preponderent din Federația Rusă, iar cazul se află pe rol în prima instanță.” – se spune în declarația instituției media „CU SENS”. 
În apărarea Malvinei Cojocari, dar și a tuturor jurnaliștilor, care își fac meseria pentru a informa publicul și societatea despre cele mai răsunătoare dosare și teme de interes public, un grup din mai multe organizații de media au semnat o declarație, prin care condamnă acțiunile ilegale în raport cu presa al mai multor susținători ai Evgheniei Guțul, bașcana UTA Găgăuzia, și dezaprobă inacțiunile organelor de drept. Organizațiile semnatare solicită organelor de drept să sancționeze agresorii și să asigure siguranța jurnaliștilor care își exercită misiunea de informare a cetățenilor asupra evenimentelor de interes public.

„Organizațiile semnatare condamnă cu vehemență acțiunile ilegale ale făptașilor, îndreptate împotriva presei, și semnalează inadmisibilitatea tolerării unor astfel de încălcări. Condamnăm și faptul că reprezentanții organelor de drept, care se aflau în preajmă, nu au intervenit pentru a asigura securitatea jurnalistei CU SENS. Cerem organelor de drept ale Republicii Moldova ca, în virtutea atribuțiilor legale ce le revin, să ia act de faptele comise și să intenteze procedurile prevăzute de lege în vederea tragerii la răspundere a agresorilor.

Totodată, cerem Inspectoratului General al Poliției să asigure securitatea jurnaliștilor pe durata protestelor și evenimentelor publice și să intervină prompt de fiecare dată când aceștia sunt agresați, iar integritatea lor fizică și morală este pusă în pericol” – se spune, printre altele în Declarație. 

În seara zilei de 12 februarie, IGP a venit cu o reacție la cazul mediatizat, în care a precizat că, citat: „nu a fost depusă o plângere la poliție în acest sens, chiar dacă jurnalista a fost îndemnată, ulterior postării, să facă acest lucru, pentru documentarea cazului. Tot până la această oră nu au fost prezentate imagini video cu solicitarea intervenției poliției și pretinsa lipsǎ a unei reacții a oamenilor legii în acest sens. Mai mult, în secvențele difuzate de respectiva instituție apar colegii unei alte autorități. Chiar și în absența unei colaborări a jurnalistei cu oamenii legii, Poliția s-a autosesizat și a înregistrat acest caz, urmând sǎ stabileascǎ toate circumstanțele.”

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button