Un microbuz școlar nou va fi pus la dispoziția elevilor liceului „B. Dânga” din or. Criuleni, din donația Guvernului României, prin intermediul Ministerului Educației și Cercetării. Unitatea de transport va fi gestionată de către Direcția Educație Criuleni și va asigura transportarea elevilor liceului care fac naveta la Criuleni, la studii, din satele Mașcăuți, Jevreni, Bălășești, Răculești și Zolonceni.
La 10 ianuarie 2025, vorbitorii în cadrul unui eveniment festiv organizat la pauza mare, la liceu, au exprimat gratitudine pentru donația care valorează 1,5 mln de lei din partea României. Directoarea instituției, Ana Novic, a spus că cei circa 26 de elevi, care se vor folosi de microbus, se vor bucura nu doar de mai mult confort, dar și de un drum mult mai sigur, pentru că ruta Criuleni – Mașcăuți este una mai lungă și chiar anevoioasă. „Este de datoria noastră să creăm condiții decente, adecvate, pentru orice elev, indiferent de mediul din care vine, pentru că astăzi există opțiunea „dreptul să-mi aleg o școală mai bună”. Este dreptul vostru, dar și sarcina noastră de a căuta aceste oportunități pentru fiecare dintre voi. Zic asta pentru că mai avem 14 elevi de la Ustia, inclusiv 4 liceeni, și 6 elevi din clasele gimnaziale care vin din Mașcăuți, Jevreni și Răculești, cu transportul public. Sunt sigură, că și pentru voi se vor găsi soluții, poate la anul viitor, pentru că ne dorim ca drumul spre școală să fie unul sigur, să aveți cele mai bune condiții de studii” – a adăugat directoarea Ana Novic.
Autobuzul ajuns la Criuleni nu este unicul, or, la finele anului 2024, Consiliul Raional Criuleni a acceptat, prin decizii din noiembrie și decembrie, alte două unități de transport, care au fost puse la dispoziția elevilor LT „M. Stratulat” Boșcana, care trebuie să facă naveta din Coșernița, după ce gimnaziul din acest sat s-a închis. Un alt microbuz a fost repartizat pentru necesitățile elevilor LT Măgdăcești. Pentru liceul din Măgdăcești două autobuze școlare fac câte două rute dimineața și la amiază, ca să-i transporte spre și de la liceu pe elevii care locuiesc în Pașcani, Logănești, Ratuș, Drăsliceni. Ala Boșcanean, șefa adjunctă a Direcției Educație Criuleni, precizează că și 30 de elevi de la Gornoie, de la Micăuți, raionul Strășeni, sunt transportați la liceul din Măgdăcești, pentru că nu au alte instituții în localitate. Conform precizărilor făcute de Roman Onica, vicepreședintele raionului Criuleni, mai sunt probleme cu autobuzul care deservește elevii din Bălțata, pentru că autobuzul lor este deja învechit, uzina care le-a produs, în Ucraina, nu mai funcționează, nu sunt piese de schimb. Roman Onica amintește că în același mod, cu un microbus de la Guvernul României, a fost soluționată problema elevilor din Ohrincea, școala cărora s-a închis, care sunt transportați la liceul din Cruglic, începând cu luna aprilie 2024.
Liceul Teoretic „B. Dânga” din Criuleni a fost inclus, în anul 2024, în proiectul Ministerului Educației și Cercetării de creare a Rețelei de Școli Model, proiect susținut de Banca Mondială, Delegația UE în RM, UNDP, UNICEF, USAID. După cum a declarat Ana Novic, pe parcursul anului 2024, la prima etapă a acestui proiect, au fost extinse și renovate blocurile sanitare de la toate cele trei nivele ale instituției, care acum pune la dispoziția elevilor mai multe cabine în blocurile sanitare și un bloc sanitar separat adaptat necesităților persoanelor cu dizabilități. Paralel, profesorii au fost antrenați într-un șir de formări, care să le suplinească cunoștințele și abilitățile profesionale, conform ariilor curriculare practicate. Pentru cea de-a doua etapă, care începe în 2025, a fost deja semnat contractul de finanțare cu referire la reparația sălilor de clasă destinate predării științelor exacte și științelor naturii. Pentru acest scop au fost deja rezervați 2,1 mln de lei. Acești bani vor fi utilizați pentru renovarea capital a unei aripi a instituției, de la primul la al treilea nivel, începând cu pereții, dușumelile, sistemul energetic și terminând cu dotarea cu mobilier și cu echipamente performante pentru laboratoare. Va urma repararea cantinei și a cabinetului medical.
Însă, cea mai mare schimbare așteptată, susține Ana Novic, este asigurarea cu cadre didactice.
„Zece ani soilcităm ministerului cadre didactice tinere. Zece! Limbă română, matematică, engleză – în 10 ani n-a venit nici unul, decât cei pe care i-am găsit noi, le-am promis că la noi vor avea mai mult decât în altă parte, îi mai motivăm cu un apartament în casa socială. Avem în acest mod cadre didactice bune, inteligente la engleză, la educație fizică, la limbile moderne. Matematica și româna sunt două discipline, care ne dau bătăi de cap când vine vorba de cadre” – spune Ana Novic.