DubăsariStop Fals

Pe lângă criză energetică, și acuzații nefondate

În ultimele ore, presa controlată de stat din Rusia a răspândit acuzații nefondate, susținând că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ar plănui acțiuni militare în regiunea transnistreană.

Președinția Republicii Moldova, Guvernul și Biroul pentru Reintegrare au respins astăzi falsurile distribuite de mai multe agenții de presă din Rusia privind un presupus plan de acțiuni militare în regiunea transnistreană, calificându-le drept „dezinformări grave și periculoase”.

Autoritățile moldovenești au subliniat că aceste afirmații sunt menite să semene panică și neîncredere în rândul populației, comunică Veridica.md.  

 „Chișinăul rămâne ferm angajat în soluționarea pașnică a conflictului din regiune. Un pas esențial pentru această soluționare este retragerea completă și necondiționată a trupelor rusești care staționează ilegal pe teritoriul suveran al Republicii Moldova”, se arată în declarația oficială a șefului de cabinet al președinției, Adrian Băluțel.

Autoritățile de la Chișinău au  respins și afirmațiile potrivit căror Republica Moldova și Ucraina ar fi responsabile pentru criza din regiune, subliniind că problemele legate de aprovizionarea cu gaze naturale sunt cauzate de refuzul Gazprom de a-și respecta obligațiile contractuale, și nu de acțiunile guvernului de la Chișinău.

„Guvernul Republicii Moldova lucrează intens pentru a sprijini cetățenii afectați de criza energetică, indiferent de regiune. Toți cetățenii noștri vor primi sprijin în aceste momente dificile”, a mai adăugat președinția.

„Referitor la informațiile difuzate recent de către Serviciul de Informațui Externe (SVR) al Federației Ruse despre situația din raionale de est ale Republicii Moldova, comunicăm următoarele:

Nu există niciun alt temei pentru neliniște în stânga Nistrului în afară de problemele generate de Gazprom, care vor conduce la adâncirea crizei economice și sociale în regiune.
Chișinăul își menține ferm poziția privind modul de reglementare al dosarului transnistrean: pe cale pașnică, prin negocieri, fără a prejudicia stabilitatea în țară și în regiune.
Isteria anti-moldovenească care se observă în ultimele zile la Tiraspol, încercarea Moscovei și acoliților săi de pe ambele maluri ale Nistrului de a responsabiliza guvernarea de la Chișinău pentru eventuala criză energetică și umanitară din raioanele de est ale țării, iar mai nou și răspândirea unor pretinse ”informații operative” ale SVR despre o închipuită operațiune militară moldovenească în regiune, reconfirmă ipoteza că autoritățile ruse și ”partenerii” lor de pe loc încearcă să destabilizeze situația din Republica Moldova, să disemineze frică și neîncredere în rândul cetățenilor și să extindă aria de nesiguranță și confruntare din zonă.
Îndemnăm Tiraspolul să nu se lase ademenit în acest joc periculos. Criza energetică care se profilează poate afecta cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului și trebuie să facem tot ce depinde de cei antrenați în procesul de negocieri ca să o gestionăm impecabil.
Chișinăul și-a exprimat în repetate rânduri disponibilitatea de a conlucra cu toți partenerii de dialog în vederea diminuării riscurilor în acest dosar, atenuării, pe cât e posibil, problemelor ce pot afecta oamenii și economia din regiune în urma deciziei unilaterale, arbitrare și neîntemeiate a Gazprom de a sista livrările de gaz către regiunea transnistreană” – a comunicat Biroul pentru Reintegrare. 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button