Educaţie

Protestele vor continua: pedagogii cer salarii decente

Majorarea salarială a profesorilor cu nouă la sută anunțată de către autorități pe 4 decembrie, a nemulțumit angajații din învățământ. Sindicaliștii au cerut o mărire de cel puțin 35%, în caz contrar amenințau cu proteste.

A fost începută o rundă de negocieri dintre Ministerul Educației și Cercetării și Federația Sindicatelor și Educație și Științe ( FSEȘ) care au  vizat  parametrii proiectului bugetului pentru anul 2025, inclusiv alocările bugetare suplimentare care au fost direcționate către raioane și municipii și care vin să acopere necesitățile financiare, îndeosebi ceea ce nu era suficient pentru achitarea salariilor și a premiului anual. Suma cumulativă constituie 300 milioane lei, dintre care 127 milioane de lei sunt pentru municipiul Chișinău. Aceste sume ar trebui să acopere toate necesitățile până la sfârșitul anului financiar.

Dezbaterile cele mai aprinse, conform comunicatului emis de FSEȘ au vizat Valoarea de Referință din proiectul Bugetului. Sindicaliștii categoric nu sunt de acord cu mărimea Valorii de referință propusă de 2200 lei pentru cadrele non-didactice și 2500 de lei pentru cadrele didactice. FSEȘ a aprobat un obiectiv principal de majorare a salariilor din ramură, și anume – Salariul mediu în educație trebuie să fie egal cu salariu mediu în economie prognozat pentru anul viitor, respectiv 16.100 de lei. . Conform datelor BNS, câștigul salarial mediu lunar brut în trimestrul III al anului 2024 a constituit 14.116,8 lei, pe când în învățământ el constituie 11.241 lei – 74,4% din salariul mediu în economie, diferența fiind de 2925 lei, adică de 25,6%.

Astfel, Valorile de Referință ar crește de la 2100 la 2300 pentru non-didactici și pentru colaboratorii OLSDÎ și, respectiv, de la 2300 la 2600 pentru cadre didactice, științifice și de conducere.

În afară de parametrii creșterilor salariale directe, incluse în Valoarea de Referință, veniturile cadrelor didactice vor crește, potrivit Bugetului pentru 2025, și prin alocarea unor sume importante pentru deținătorii gradelor didactice și manageriale (majorări indirecte). În acest scop vor fi alocate suplimentar 191 de milioane lei.

Bunăoară, pentru gradele manageriale se preconizează următoarele sporuri –pentru gradul doi de la 300 la 1000 lei, pentru gradul unu-de la 600 la 1500 lei, iar pentru gradul superior de la 1000 – la 2000 lei.

Sindicatul cere să fie revizuite sumele alocate deținătorilor titlurilor științifice pentru cercetători: pentru gradul științific de doctor în științe se propune a stabili suma de 1250 lei, iar pentru titlul de doctor habilitat – 2500 lei.

FSEȘ  a venit și cu propunerea de a majora pentru lucrătorii muzicali din grădinițe și metodiști clasa de salarizare de la 52 la 56.

În proiectul de Buget pentru 2025, sunt planificate transferuri cu destinație specială în sumă de 15 miliarde 612 milioane 665 mii lei, ceea ce constituie 13% față de aprobat (13 miliarde 870 milioane 736.1 mii lei).

Luni 9 decembrie Președintele Federației Sindicatului Educației și Științei dl Ghenadie  Donos îndemna sindicaliștii să protesteze în fața Parlamentului în zilele de 13 și 19 decembrie. La 13 decembrie unii pedagogi au pichetat Parlamentul.

Dan Perciun, ministrul Educației, spunea că majorarea cu 35 la sută nu este realistă: “Anul trecut, am avut o creștere de 15%, anul acesta s-a propus o majorare de 9%. Cerința de 35 de procente în condițiile actuale nu este una realistă, vom căuta o posibilitate de a veni cu anumite măsuri adiționale, a precizat Perciun.

Prim-ministrul Dorin Recean a reacționat la nemulțumirea sindicatelor față de salariile profesorilor și intențiile acestora de a ieși la proteste: „este necesară majorarea salariilor profesorilor și învățătorilor, dar aceasta trebuie să se bazeze pe posibilitățile disponibile”.

„Profesorii chiar merită mai mult, iar Guvernul va continua să caute soluții. Vreau să îi asigur pe toți cei care lucrează în sistemul de învățământ că am alocat maximum posibil și vom continua să căutăm resurse suplimentare, inclusiv pentru a crește salariile. Cu toate acestea, în alte sectoare, salariile sunt încă insuficiente, iar îngrijorarea guvernului se extinde peste toți cetățenii Republicii Moldova”, a declarat prim-ministrul.

Vineri, 13 decembrie, angajați din domeniul educației au pichetat Parlamentul. Galina Cozic, lider sindical din r. Criuleni a comunicat pentru „E.C” că la protest  au participat zece instituții de învățământ din raion,procesul de învățământ nu a fost afectat. Multe cadre didactice și-au exprimat dorința în cadrul unor flash-mob-uri.

 

ȘP Criuleni

  • Nu am ajuns la un numitor comun – ne-a spus Galina Cozic după protestul din fața Parlamentului –  și deja vom protesta mai activ pe 19 decembrie. Protestează și educatorii, colaboratorii instituțiilor științifice pentru că Educația, Învățământul trebuie să devină o prioritate reală, nu doar declarată.
pichetare la Parlament

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button