Est-CurierPolitic

Derogarea de la ce legi și în ce scop permite starea de urgență? Reproșurile opoziției către premier

În legătură cu posibilele dificultăți de aprovizionare a Republcii Moldova cu gaze naturale, Guvernul Recean a cerut Parlamentului instituirea stării de urgență, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 16 decembrie 2024. 

Premierul Dorin Recean a argumentat că astfel Guvernul va avea pârghiile legale prin care va putea acționa repede și hotărât pentru evitarea tuturor riscurilor pentru siguranța și securitatea statului. Întrucât cadrul normativ existent nu permite luarea rapidă a deciziilor în astfel de situații, Recean a invocat necesitatea unor decizii urgente prin derogare de la următoarele legi în următoarele situații: 

  1. Legea cu privire la frontiera de stat 28/2024 și Legea cu privire la ieșirea și intrarea în RM 269/1994: instituirea coridoarelor verzi pentru angajații misiunilor internaționale, echipamentelor, utilajelor utilizate pentru ajutoarele umanitare, pentru instituirea coridoarelor verzi pentru asigurarea regimului simplificat de evacuare a cetățenilor cu cetățenie străină sau fără cetățenie (de exemplu, are doar documente emise de autoritatea ne-recunoscută din stânga Nistrului), împreună cu familia, bunuri materiale, valori mobiliare.

2. Legea cu privire la emisiile industriale 227/2022: permisiunea unor emisii suplimentare la importul și utilizarea de cărbune.

3. Legea cu privire la serviciile de plată și moneda electronică 114/2012: impunerea obligației pozitive de colectare și efectuare a plăților pentru cetățenii și companiile din stânga Nistrului care nu au înregistrările corespunzătoare pe dreapta Nistrului la autoritățile constituționale.

4. Legea cu privire la medicamente 1409/1997 și Legea cu privire la activitatea farmaceutică 1456/1993: pentru excepțiile legate de ajutoare umanitare din domeniul medical. Substanțe, echipamente care nu sunt în nomenclatoarele noastre etc.

5. Legea cu privire la administrația publică locală 436/2006 și Legea cu privire la descentralizarea administrativă 435/2006: pentru a acomoda necesitățile persoanelor intern strămutate. Acolo sunt cetățenii Republicii Moldova și ei nu pot fi tratați ca și refugiați.

6. Codul muncii 154/2003: în cazul în care unii angajați ai statului din sectorul public, dar și angajați ai sectorului privat, ar trebui detașați de urgență în Ucraina – care este în stare de război – pentru efectuarea unor lucrări de mentenanță, reparație sau restabilire a rețelelor electrice.

7. Legea cu privire la bugetul de stat, pentru cazurile alocărilor de mijloace și ajutoare din exterior. Ajutorul va veni pentru ca anume Republica Moldova să-și ajute cetățenii din stânga Nistrului.

8. Codul Vamal 95/2021 și Codul Fiscal 1163/1997: importul pentru necesitățile umanitare – fără taxe vamale, TVA, accize, pentru ajutoarele umanitare, de la prietenii adevărați ai Republicii Moldova. 

La final, Recean i-a asigurat pe deputați, că Guvernul le va sta întotdeauna la dispoziție pentru a supune  controlului Parlamentar fiecare decizie luată și implementată în apărarea intereselor cetățenilor Moldovei. 

La dezbateri au luat cuvânt și deputați din opoziție. Diana Caraman, deputată PCRM, i-a reporșat lui Dorin Recean că membrii Guvernului, pe parcursul verii și ai toamnei, au fost preocupați de împărțirea ziarelor, ca să se trezească în noiembrie că Republica Moldova nu este pregătită pentru sezonul de încălzire, de aceea a spus că nu crede vorbelor prim-ministrului, că Republica Moldova este în afara pericolului. Caraman l-a și învinuit de propagarea minciunilor, pentru că Recean, anterior, afirma că prețul gazelor naturale nu va crește în acest an. Diana Caraman a cerut plecarea guvernului, ca unica soluție pentru depășirea crizei. 

Deputatul PSRM, Vlad Batrâncea, i-a repoșat lui Recean că nu a prezentat raportul Guvernului pe perioada stării de urgență precedentă (cea instituită odată cu invazia Federației Ruse asupra Ucrainei), pentru care au votat și deputații din BCS, dar și faptul că nu a prezentat la timp Parlamentului proiectul bugetului pentru anul 2025, cum prevede legea – până pe 15 octombrie. Batrâncea a adăugat că sunt mai multe întrebări către întreprinderea de stat Energocom, care nu și-a îndeplinit atribuțiile pe parcursul verii, dar și suspiciuni legate de creșterea prețului de transportare a gazelor pe teritoriul țării, situație care necesită o anchetă mai detaliată care să descopere cine gestionează aceste profituri pe seama cetățenilor, etc.

Deputații PAS, care au luat cuvânt, au susținut măsurile propuse de Guvern.  

Proiectul Hotărârii Parlamentului cu privire la declararea stării de urgență cu nr. 370 din 11.12.2024 a fost aprobat, în final, cu votul a 56 de deputați PAS. 17 deputați din fracțiunea comuniștilor și socialiștilor au votat contra, 3 deputați n-au participat la vot. 

Întreaga ședință și dezbaterile pot fi urmărite pe acest link: 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button