Alegeri prezidentialeEst-CurierPolitic

ASP: angajații, verificați dacă au primit bani pentru vot

Agenția Servicii Publice comunică, că a inițiat mai multe verificări în contextul sesizărilor de la Procuratura Anticorupție și Inspectoratul General de Poliției, pe suspiciunile față de mai mulți angajați ai instituției care ar fi implicați în schemele de corupere a alegătorilor, în contextul alegerilor prezidențiale și cel al referendumului constituțional. În rezultatul verificărilor a fost identificat un grup de angajați ai ASP care au primit sume bănești drept recompensă pentru votul exprimat în cadrul alegerilor și referendumul din 20.10.2024. Este vorba de 40 de angajați, despre care Mircea Eșanu, șeful ASP, a spus, într-un interviu pentru Jurnal TV, că au și fost susăendați din funcție pe o perioadă de 30 de zile. 

„Majoritatea covârșitoare sunt angajați din oficiile teritoriale, nu e vorba de angajați din oficiul central sau de la Chișinău. Dacă aș face un raport numeric, cred că trei pătrimi din cei 40 de angajați sunt din zona de sud a țării, Comrat, Ceadâr-Lunga și Vulcănești. Sunt funcționari de la ghișeu, dar avem și patru șefi de servicii, sunt persoane care gestionează procesele de documentare a populației din acel raion. Ce-am făcut cu ei? În primul rând, i-am suspendat. Când am emis comunicatul, toate aceste persoane au fost notificate, în toată țara. S-a discutat cu ei. Le-a fost stopat accesul la computere și bazele de date. Persoanele sunt suspendate din funcție pentru cel puțin 30 de zile. Acum avem două procese care au loc în paralel. Are loc o anchetă internă. Și este și ancheta penală în derulare”, a spus directorul Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV, transmite IPN.

Mircea Eșanu precizează, că sistemul informațional al ASP este construit în așa fel, încât se vede mișcarea fiecărui angajat al acestuia în bazele de date, iar informația se păstrează timp îndelungat. Deocamdată nu se știe ce prejudiciu au adus angajații ASP suspectați că ar fi primit bani prin aplicația PSB prin care grupul infracțional Șor a mituit alegătorii. 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button