Divertisment

Despre tradiții și superstiții legate de Pocroave

De ce usturoil plantat de Pocroave se păstrează mai bine

Sărbătoarea celebrată pe 14 octombrie amintește de minunea arătării Maicii Domnului în biserica Vlaherne din Constantinopol. Potrivit învățăturilor bisericești, Maica Domnului s-a arătat credincioșilor la 14 octombrie 911 și L-a rugat pe fiul ei, Iisus Hristos, să păzească orașul de invazia altor popoare. Dorind să-i protejeze pe credincioși, Maica Domnului și-a întins acoperământul peste aceștia, de unde provine și numele sărbătorii.

Denumirea populară a Acoperământului Maicii Domnului, „Pocroavele“, este de fapt un cuvânt slavon care înseamnă acoperirea pământului cu brumă sau cu zăpadă.

Sărbătoarea „Acoperământului Maicii Domnului” abundă în tradiţii şi obiceiuri populare.

 Se  spune că în această zi : „înainte de prânz e toamnă, după prânz – iarnă”. Prin urmare, grădinarii se străduie  să finalizeze toate lucrările de plantare în această perioadă.

Există o superstiție că usturoiul de iarnă ar trebui să fie plantat tocmai de Sărbătoarea „Acoperământul Sfintei Fecioare Maria”.

În 2024, Acoperământul sau Pocroavele (14 octombrie) cade luni și se poate planta usturoiul fără grijă atât pe 14, cât și pe 13 octombrie. Strămoșii noștri credeau că plantarea în aceste zile,va condiționa o recolta cu adevărat mare și gustoasă. În plus, un astfel de usturoi, de regulă, este păstrat pentru o lungă perioadă de timp – indiferent dacă este o coincidență sau nu, dar e un fapt confirmat. Încercați anul acesta, cu siguranță nu veți păgubi. În același timp, verificați dacă superstiția funcționează sau nu. 

Ce altceva poți face de Pocroave?

Este o sărbătoare creștină, așa că se obișnuiește să se pregătească bunătăți și să se invite oaspeți mai ales că e și zi de Hram. Se credea că, cu cât o persoană este mai bună și mai ospitalieră, cu atât va avea mai multă prosperitate în viitor. Strămoșii noștri credeau că și îngerul casei ar trebui tratat  cu delicatese de Pocroave. Un bol cu ​​bunătăți era așezat într-un colț pentru a alinta spiritul gospodăriei și a primi sprijin din partea acestuia.

 De asemenea, bătrânii credeau că dacă în 14 octombrie încălziți soba cu ramuri din pomi fructiferi, casa va fi caldă și confortabilă iarna.

În ziua de Pocroave se ține post până la prânz. Gospodinele pregătesc în această zi plăcinte de post cu mere sau cu dovleac și le împart rudelor sau oaspeților care le trec pragul. 

În această zi se stropesc vitele cu apă sfințită, pentru a fi ferite de boli în sezonul rece.

 Ce nu este permis? 

Sunt lucruri care nu ar trebui făcute niciodată de sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului.

De exemplu, curățenia generală și spălatul în casă.

Înjurăturile și scandalurile din 14 octombrie erau considerate și ele un mare păcat.

Alcoolul pe masă ar putea însemna un dezastru iminent.

Nu se taie părul. Se spune că, dacă este tăiat părul în această zii atunci el rămâne într-o legătură cu corpul. El nu trebuie aruncat, nici ars, pentru că va fi luat de vrăjitoare ori de oamenii răi care pot face farmece.

Persoanele care au o podoabă capilară mai modestă se pot ruga pentru îndesirea și creșterea părului.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button