Sportiv

Superliga moldovenească de fotbal și 51 de milioane de euro din competițiile UEFA. Vezi la cine au ajuns banii

În ultimele șapte sezoane, cluburile din Superliga moldovenească de fotbal au câștigat peste 51 de milioane de euro din competițiile UEFA, conform unui raport recent, analizat de iData.

Sheriff Tiraspol a încasat cea mai mare parte din aceste venituri, acumulând 42,569,231 de euro, ceea ce reprezintă 83% din totalul veniturilor generate de echipele moldovenești. 

Pe locul doi se află Petrocub Hîncești, care a câștigat 3,270,000 de euro (notă: ei încă evoluează în acest sezon și pot câștiga mai mult), urmat de FC Milsami cu 2,530,000 de euro și FC Zimbru, care a obținut 1,075,000 de euro.

Alte echipe care au prins cupele europene în ultimele 7 sezoane sunt: Sfântul Gheorghe, Speranța Nisporeni  și Dinamo-Auto Tiraspol, care deja nu mai există, dar și Zaria Bălți, care acum se numește FC Bălți. Din păcate, veniturile din cupele europene sunt vitale pentru multe din echipele din campionatul Republicii Moldova și neparticiparea măcar într-o rundă preliminară poate determina unele cluburi să se desființeze.

Sezonul 2021/2022 a fost cel mai prolific pentru echipele moldovenești din toată istoria. Încasările de la UEFA  au ajuns la 25.6 milioane euro, dintre care 24.2 milioane euro au revenit FC Sheriff Tiraspol.

Petrocub Hîncești a reușit în acest sezon să se califice în tabloul principal al Europa Conference League, poate miza deja pe o sumă de 3,17 milioane de euro doar pentru participare, ceea ce înseamnă că în acest sezon ei vor încasa mai mult de la UEFA decât în precedentele 6.

În România, nivelul de investiții în fotbal este considerabil mai mare, iar campionatul românesc este mult mai puternic și competitiv, dar diferența de venituri din competiții între cele două țări nu este foarte mare. În aceeași perioadă de timp, cluburile de fotbal din România au generat venituri de 53 milioane de euro din competiții.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button