Social

Cum depozităm cerealele, ca să nu ia foc. Recomandările specialiștilor

Pentru că lucrările de recoltare mai continuă, iar temperaturile vor fi ridicate pe parcursul întregii luni august, specialiștii Secției Situații Excepționale Criuleni recomandă să un set de măsuri preventive care să fie de folos în perioada campaniei de recoltare și la depozitarea produselor agricole ușor inflamabile.

Procesul de recoltare începe cu divizarea masivelor în sectoare cu aria de maxim 30 ha, cu delimitarea acestora prin fâșii cosite cu lăţimea de minim 6 m şi fâșii arate cu lăţimea de minim 4 m, eliberate de paie şi resturi vegetale.
Urmează asigurarea masivelor cu fâșii arate cu lăţimea de minim 4 m dea lungul drumurilor, căilor ferate adiacente şi fâşiilor forestiere.

Tehnica agricolă, precum și tehnica cu motoare cu ardere internă antrenată în campania de recoltare trebuie dotată cu instalaţii parascântei, stingătoare de incendiu și „plapume” din bucăți de prelată.
La depozitarea cerealelor se va asigura distanţa de la vârful mormanului până la elementele combustibile ale acoperișului, corpurile de iluminat şi cablurile electrice de minim 0,5 m. Uscătoriile mobile trebuie amplasate la o distanţă de minim 10 m de la clădirea depozitului de cereale. Stogurile şi stivele de nutreţ fibros se vor amplasa la distanţe de minim 15 m de la liniile de energie electrică, 20 m de la drumuri şi 50 m de la clădiri şi instalaţii.

Fumatul este interzis categoric, precum și utilizarea focului deschis în lanuri, arii, mirişti, pe combine şi autovehicule ce transportă cereale şi paie. Foc nu se face și la mai puţin de 100 m de punctele de recoltare şi depozitare a cerealelor.
Este interzisă arderea paielor sau altor resturi de vegetație pe lanuri sau utilizarea focului deschis pentru distrugerea dăunătorilor pe mirişti.

Rețineți, conform prevederilor art. 115 al Codului Contravențional al RM nr. 218/2008, arderea în câmp deschis a resturilor vegetale de orice proveniență se sancționează cu amendă.

SSE Criuleni

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button