Astăzi marcăm 30 de ani de la adoptarea Legii Supreme a Republicii Moldova.
Cu acest prilej, Curtea Constituțională a publicat pe pagina sa web un mesaj de felicitare semnat de către actuala președintă a Curții, Domnica Manole:
„Adoptarea Constituției la 29 iulie 1994 a înscris pentru totdeauna în istoria națională dorința poporului de a trăi într-un stat independent, în care principiile și valorile fundamentale – demnitatea omului, drepturile și libertățile lui, separația puterilor în stat, pluralismul politic să prevaleze în aspirațiile și conștiința națiunii. Celebrarea Zilei Constituției reprezintă o dovadă de respect față de istoria și afirmarea constituționalismului în Republica Moldova, dar și un îndemn de a cunoaște și de a pune în practică normele constituționale consacrate în Legea Supremă. Cu acest prilej, reafirm angajamentul Curții Constituționale a Republicii Moldova de a consolida prin fiecare decizie încrederea cetățenilor în statul de drept și de a acționa ca promotor al culturii juridice. Cu încredere și emoție, transmit tuturor cetățenilor, de Ziua Constituției, urări de prosperitate, pace și unitate. Doar împreună ne putem atinge scopul ca Legea Supremă să devină o călăuză pentru realitățile sociale, economice și politice din Republica Moldova. La mulți ani Constituției Republicii Moldova! ”
Activitatea Curţii Constituţionale este una organizatorică, de supraveghere, îndreptată spre a atenţiona autorităţile publice, actul cărora este supus controlului, să înlăture normele ce contravin Constituţiei şi să oprească acţiunea actului normativ, dar dreptul de a-l modifica sau anula revine organului ce l-a adoptat. Hotărârile pentru controlul constituţionalităţii sunt executorii şi definitive, atrăgând nulitatea actului normativ sau dispoziţiilor acestuia declarate neconstituţionale. În acest context, Curtea Constituţională devine un „arbitru” suprem în materia „examinării în exclusivitate a chestiunilor de drept“.
Actualemente, Curtea Constiotuțională are 6 judecători: Domnica Manole (Președintă a Curții), Liuba Șova, Nicolae Roșca, Vladimir Țurcan, Serghei Țurcan, Viorica Puica.
Până la acești membri ai Curții, alți 27 de juriști au exercitat, î„n diferite perioade, atribuțiile de judecători constituționali.