Medicii de la Centrul de Sănătate din Criuleni, deja din luna mai 2024, utilizează un aparat radiologic de ultimă generație. Investiția în modernizarea condițiilor de prestare a serviciilor medicale de acest gen a fost posibilă grație unui proiect finanțat de către Uniunea European și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.
La 25 iulie, șeful Delegației Uniunii Europene, Jānis Mažeiks, împreună cu Daniela Gasparikova, Reprezentanta rezidentă PNUD, au vizitat raionul Criuleni și instituția medicală publică Centrul de Sănătate Criuleni, pentru a se convinge că proiectul implementat pe bani europeni cu contribuția consiliului raional Criuleni este deja pus în slujba cetățenilor.
Dumitru Cara, medicul care deja manipulează noul echipament, a spus că cel pe care l-a avut până nu demult data cu anul 1986, și chiar dacă perioada de exploatare a lui era de șapte ani, a fost utilizat triplu peste acest termen. Doctorul ne asigură, că echipamentele din noua generație sunt mai sigure din punct de vedere al radiației atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical, care le deservește, or, sarcina radiologică este mai mică de peste 10 ori față de cum operau echipamentele mai vechi. În fiecare zi, conform încărcăturii protocolare, cabinetul radiologic trebuie să deservească 30-35 de pacienți, dar se întâmplă ca numărul lor să se apropie și de 70, spunea Dumitru Cara. În ziua când a fost Delegația UE, coridorul era plin de oameni care așteptau să treacă investigația, și, cum s-a exprimat dl Cara, „n-o să-i dăm afară, chiar dacă sunt mai mult de 30”.
Violeta Panico, șefa CS Criuleni, a spus că suportul Uniunii Europene pentru proiectul de modernizare a cabinetului radiologic a constituit 222 mii de dolari, 253 mii lei – contribuție din partea Consiliului Raional Criuleni și un mic suport din bugetul Centrului de Sănătate.
„Beneficiari sunt locuitorii raioanelor Criuleni și Dubăsari, dar și cetățenii domiciliați în stânga Nistrului, precum și refugiații din Ucraina, stabiliți în regiunea dată. Cu ajutorul acestuia, oferim asistență medicală persoanelor din grupurile de risc de îmbolnăvire de TBC, maladii pulmonare, maladii oncologice. Din data de 15 mai, de când este pus în funcțiune, 1450 de persoane deja au fost examinați cu ajutorul noului aparat”, a precizat Violeta Panico.
Jānis Mažeiks și Daniela Gasparikova au mulțumit autorităților locale și angajaților instituției medicale pentru aportul lor zilnic la fortificarea sănătății populației, iar președintele raionului, Alexandru Carțîn, a remarcat impactul mare al ajutorului financiar al UE asupra condițiilor de trai a cetățenilor, și aportul autorităților locale, pe care reușește să-l identifice pentru fiecare proiect atras în raion. Oaspeții au mai vizitat Centrul de Intervenție Timpurie „Lăstărel”, creat, la fel, cu suportul financiar al UE și al partenerilor, secția de pediatrie din Spitalul Raional Criuleni, renovată câțiva ani în urmă, la fel, pe bani europeni.
Vizita Ambasadorului Mažeiks a continuat, la Criuleni, cu o dezbatere publică cu genericul „Vorbește cu Europa” („EU Talks”), la care au fost invitați mediul de afaceri, societatea civilă și administrația publică a raionului (Est-Curier a transmis eveniemntul în direct), la care a participat și Karin Borovic, consiliera șefă a Secției Cooperare pentru Dezvoltare a Ambasadei Suediei în Republica Moldova.
Excelența Sa a mers apoi în r. Dubăsari, pentru a monitoriza durabilitatea, în s. Holercani, a câtorva proiecte implementate cu mai mulți ani în urmă. Conform agendei vizitei, este vorba de Casa de Cultură din Holercani, renovată în 2020, Centrul educațional din Holercani, renovat în 2011, și stația de tratare a apelor reziduale din Holercani, modernizată în 2023, toate cu suportul Uniunii Europene.