Proiectul privind organizarea referendumului republican constituțional pe data de 20 octombrie a fost susținut de 56 de deputați în cadrul ședinței din 16 mai 2024.
Cetățenii, chemați la urnele de vot, vor avea de răspuns la o singură întrebare: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la UE?”
Deputata de pe lista PCRM Diana Caraman a făcut o declarație de la tribuna centrală prin care insinua că organizarea referendumului la toamnă „este o pierdere de bani”. Alți deputați din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au criticat întrebarea la care urmează să răspundă cetățenii. Potrivit deputatului Fiodor Găgăuz, aceasta nu ar fi „concretă”, dar cu „posibilitatea de a fi interpretată.
Deputata Veronica Roșca, una din autorii proiectului, a respins acuzațiile. „Considerăm că formularea este mai mult decât clară și mai mult decât corectă. Este absolut legală și constituțională. Această întrebare este una corectă, nu duce în eroare și nu sugerează răspunsul”, a declarat deputata Veronica Roșca.
Referendumul constituțional privind aderarea țării noastre la blocul comunitar a fost inițiat de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la sfârșitul anului 2023.
Proiectul de modificare a Constituției Republicii Moldova prevede completarea Constituției cu două alineate noi, prin care se reconfirmă identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și a ireversibilității parcursului european al țării noastre. De asemenea, integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană va fi declarată drept obiectiv strategic al țării. Documentul mai prevede completarea Constituției cu un nou titlu – „Integrarea în Uniunea Europeană”. Astfel, se propune ca aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum și aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene să se realizeze de Parlament prin lege organică, iar prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum și ale celorlalte acte juridice cu caracter obligatoriu ale Uniunii Europene să aibă prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.
La 16 aprilie Curtea Constituțională a Republicii Moldova a aprobat organizarea referendumului, iar președinta acesteia, Domnica Manole a declarat că rezultatele plebiscitului vor avea putere legislativă supremă, fără a fi supuse suplimentar votului în Parlament.