Est-CurierSocial

Planificarea bugetară se va face și în baza prognozei populației

Din 2024, anual și trimestrial, va fi elaborată prognoza populației.

La 17 aprilie 2024, Cabinetul de miniștri a aprobat Hotărârea de Guvern cu privire la elaborarea prognozei populației. 

Prognoza populației este o estimare a numărului de persoane care se așteaptă să fie în viață la o dată viitoare, realizată în baza de ipoteze privind dimensiunea populației, numărul de nașteri, decese și amploarea migrației.

Hotărârea spune:

a) Ministerul Muncii și Protecției Sociale este mandatat să asigure elaborarea prognozei populației, prin intermediul Institutului Național de Cercetări Economice (Centrul de Cercetări Demografice);

b) anual, va fi elaborată prognoza populației la nivel național începând cu anul 2024;

c) o dată la 3 ani, va fi elaborată prognoza populației la nivel teritorial, începând cu 2024;

d) prognoza populației va fi diseminată administrației publice centrale și locale și altor instituții interesate.

Proiecțiile privind populația sunt instrumente utile pentru planificarea bugetară și de programe din toate domeniile (educație, protecție socială, sănătate, dezvoltare regională etc.) și dialogul politic. La nivel european prognozele populației sunt considerate necesare pentru monitorizarea regulată a evoluțiilor structurii populației și a posibilelor provocări de viitor în plan demografic. 

Proiecțiile mărimii și structurii populației vor fi utilizate în pregătirea și fundamentarea previziunilor pentru dezvoltarea socio-economică a țării și a unităților administrativ-teritoriale ale acesteia, în determinarea nevoilor populației în diverse servicii. 

Sursele financiare necesare pentru implementarea proiectului hotărârii de Guvern vor fi acoperite în perioada anilor 2024-2025 de către Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) și Agenția Elvețiană pentru Cooperare și Dezvoltare, în valoare de aproximativ 50 mii USD, iar începând cu anul 2026 din bugetul de stat.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button