Ediția a XXV-a – LECȚIA DE ISTORIE – etapa UNIREA BASARABIEI CU PATRIA – MAMĂ ROMÂNIA a concursului ARS ADOLESCENTINA și-a desemnat învingătorii.
Duminică, 24 martie în incinta Bibliotecii ”Ovidius” din Chișinău aceștia șunt așteptați pentru a primit distincțiile de rigoare.
Conform organizatorilor scopul acestei etape a fost de a testa cunoștințele elevilor din clasele a VIII-a a IX-a și a X-a a XI-a pasionați de istorie, a evidenția modul lor de înțelegere a complexității actului istoric ce a precedat Marea Unire de la 1 decembrie 1918 și anume importanța zilei de 27 martie 1918. când Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România!
Completul de jurați: Viorel Bolduma, lector universitar UPS ”Ion Creangă”, profesor de istorie; Petru Golban, profesor de istorie la IPLT ”Lucian Blaga”, Chișinău; Mihai Doloton, profesor, poet; Liuba Ciobanu, șefa Biblioteca ”Ovidius” au analizat elucidarea celor cinci subiecte incluse pentru reflectare. E vorba de :
- Situația social-politică și economică din Basarabia anilor 1917 – 1918, aceasta fiind prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România.
- Constituirea Sfatului Țării ca urmare a mișcării de renaștere națională după revoluția din februarie 1917 și rolul său decisiv în înfăptuirea Unirii Basarabiei cu România (27 martie 1918).
- Condițiile unirii, menționate în declarația specifică a Sfatului Țării și Actul Unirii Basarabiei din 27 martie 1918.
- Personalități basarabene, membri ai Sfatului Țării, artizani ai Unirii Basarabiei cu România.
- Învățămintele istoriei cu privire la Unirea din martie 1918 și consecințele ce au urmat. ReUnirea – imperativ sau necesitate?
Printre cei 74 tineri lucrările cărora au fost apreciate de juriu sunt și elevi din raionul Criuleni.
- Brînza Daniela, cl. XII-a, IPLT Mălăiești, r-nul Criuleni. Profesor: Antocica Rodica, care a câștigat Trofeul.
- Medalie de ARGINT a câștigat Bulgari Iana, cl. IX-a, I.P. Gimnaziul Corjova, r-nul Criuleni. Profesor: Cebotari Svetlana.
- De diplome și mențiuni, cărți s-au învrednicit: .Zavtoni Andreea, cl. X-a, IPLT Măgdăcești. Profesor:Tentiuc Lidia.
- Sîrbu Ariadna-Regina, cl. VIII-a, IPLT „Boris Dînga”, or. Criuleni. Profesor: Ana Novic.
- Crăciun Alexandrina, cl. XI-a, IPLT „N Donici”, cl. XI-a, s. Dubăsarii Vechi. Profesor: Costețchi Galina.
- Barbacari Victoria, cl. XI-a, IPLT, Mălăiești. Profesor: Antocica Rodica.
Jurnalista Zina Izbaș, organizatoarea concursului spune că învingătorii pe lângă trofeu și medalie, diploma de gradul respectiv, vor primi și cărți, însoțite de un premiu bănesc în valoare de la 300 la 500 mdl, în funcție de locul ocupat.
La ediția curentă și-au prezentat lucrările 100 de gimnaziști și liceeni.