Mihai Popșoi, care până nu demult a exercitat atribuțiile de vicepreședinte al Parlamentului, deputat din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, a depus azi jurământul la învestirea în funcția de ministu al Afacerilor Externe și Integrării Europene, în prezența Președintei Maia Sandu și Prim-ministrului Dorin Recean.
După ceremonia de învestire, Mihai Popșoi a răspuns la întrebările jurnaliștilor și a reiterat ceea ce au declarat și președinta și Premierul, că prioritatea mandatului său rămâne continuiarea parcursului spre integrare europeană.
„Ministrerul de Externe va consolida dialogul politic atât cu țările membre, cât și cu Bruxeless-ul, ajutând astfel ministrul responsabil de afaceri europene. Vom continua dialogul și relațiile de parteneriat strategic cu România, cu Statele Unite, cu Ucraina. Trebuie să fim mult mai ambițioși, să valorificăm toate mijloacele și oportunitățile pe care le are diplomația noastră, deși tânără, dar profesionistă, astfel încât să contribuim la îmbunătățirea vieții cetățenilor noștri atât din țară, cât și peste hotare, inclusiv prin îmbunătățirea și lărgirea arealului de prestare a serviciilor consulare peste hotare.”– a declarat Popșoi.
Cu referire la reformarea instiruției lașefia căreia a fost numit, Mihai Popșoi a declarat că MAEIE nu va fi reformat, ci va continua sa-și exercite mandatul ca și până acum, doar că componenta de „integrare” se transformă în „afaceri europene”, componentă care va fi preluată de Cristina Gherasimov, care va conduce Biroul pentru afaceri europene. Popșoi a precizat că gegocierile pentru aderare vor fi preluate de către biorul respectv, condus de Cristina Gherasimov, vice-prim ministru, iar dialogul politic în relațiile cu țările membre și cu Bruxelessul, „va fi condus de către umilă mea persoană”, citat încheiat.
La întrebarea dacă vor urma remanieri în ambasade, Mihai Popșoi a spus că ambasadorii „se schimbă când le expiră mandatul, lucru care ar urma să li se întâmple în vara ce vine mai multor ambasadori. Cât privește negocierile cu așa numita republică transnistreană, Popșoi a accentuat că, citat, „Trebuie să ne asigurăm că toate țările respectă integritatea teritorială a Repiublicii Moldova. Doar o singură țară a ținut în toți cei 30 de ani armata sa pe teritoriul RM. Poziția Republicii Moldova în comunicarea cu Federația Rusă, ca și cu orice altă țară, este una principială, bazată pe interesul cetățenilor RM, în baza suveranității, independenței și unității teritoriale a R. Moldova. Acesta este fundamentul relației noastre atât cu Federația Rusă, cât și cu orice alt stat.”, a conchis oficialul.
Mihai Popșoi a preluat portofolioul de ministru la Externe, după ce Nicu Popescu, ministrul precedent, și-a anunțat demisia, miercuri dimineață, la un briefing de presă. „Am îndeplinit cu succes obiectivele stabilite la începutul mandatului și, la acesta etapă, am nevoie de o pauză”, a explicat el. Nicu Popescu a fost numit în fruntea MAEIE în august 2021, și a făcut parte din cabinetele de miniștri conduse de Natalia Gavrilița și Dorin Recean.