Est-CurierSănătate

Cine și cât achită individual asigurarea medicală, în 2024?

Perioada de vânzare cu reducere a polițelor medicale durează până la 31 martie 2024.

Explicația vine din partea Casei Naționale de Asigurări în Medicină, serviciul comunicare cu mass-media. 

Fiecare cetățean al Republicii Moldova este obligat să fie asigurat medical. Statutul de persoană asigurată este singura modalitate prin care puteți beneficia gratuit de servicii ale centrelor de sănătate, ale centrelor de diagnostic, de reabilitare, de îngrijiri, de servicii ale spitalelor sau ale altor instituții medicale care sunt finanțate de Compania Națională de Asigurări în Medicină pentru ca să vă protejeze sănătatea.
Asigurarea obligatorie este achitată însă în mod distinct de diferite categorii de persoane. Persoanele angajate achită procentual – adică le este reținută automat o cotă de 9 la sută din salariu și alte recompense. Alte categorii de persoane, cum ar fi – copiii, pensionarii, persoanele cu dizabilități etc., sunt asigurate de stat, dar sunt și excepții. Mai jos vom enumera categoriile de persoane care trebuie să achite prima în sumă fixă în
mod individual.

Așadar, prima de asigurare medicală este achitată în sumă fixă, individual, de persoanele fizice neangajate, cu domiciliul în Republica Moldova, care se înscriu în următoarele categorii:
• Proprietarii de teren cu destinaţie agricolă, cu excepţia grădinilor şi a loturilor pentru legumicultură. Aceștia trebuie să achite individual asigurarea, indiferent de faptul dacă au dat sau nu aceste terenuri în arendă sau folosinţă pe bază de contract. Pentru aceste categorii, prima în sumă fixă constituie 1 014 lei dacă este achitată până pe data de 31 martie 2024.

• Persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente în domeniul comerţului cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu mărfuri supuse accizelor, vor achita 1622 de lei.

• Persoanele fizice care iau în arendă sau folosinţă terenuri cu destinaţie agricolă, pe bază de contract, cu excepţia grădinilor şi a loturilor pentru legumicultură vor achita 2028 de lei.

Fondatorii de întreprindere individuală sunt obligați să achite prima în sumă de 2028 de lei.

Titularii de patentă de întreprinzător vor achita și ei 2028 de lei.
• Persoanele fizice neangajate care dau în arendă unităţi de transport, încăperi, utilaje şi alte bunuri materiale, cu excepţia terenurilor cu destinaţie agricolă, cu excepţia grădinilor şi loturilor pentru legumicultură – 2028 de lei.

• Persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal – 2028 de lei.
• Alţi cetăţeni ai Republicii Moldova care nu sunt angajaţi şi nu fac parte din niciuna din categoriile enumerate şi nu sunt asigurate de Guvern, care se află pe teritoriul Republicii Moldova pentru cel puţin 183 de zile pe an (2028 de lei).
Străinii cărora li s-a acordat dreptul de şedere provizorie pe teritoriul Republicii Moldova pentru reîntregirea familiei, pentru studii, pentru activităţi umanitare sau religioase şi care nu sunt angajaţi, dacă tratatele internaţionale nu prevăd altfel (2028 de lei).

Sunt obligați să achite asigurarea medicală în sumă fixă până la 31 martie și: mediatorii, notarii, avocaţii, executorii judecătoreşti, experţii judiciari care activează în cadrul unui birou de expertiză judiciară, interpreţii, traducătorii şi administratorii autorizaţi, indiferent de forma juridică de organizare a activităţii, neangajaţi, care au obţinut atestat, licenţă sau autorizaţie în modul stabilit de lege. În cazul acestor categorii, prețul este de 4056 de lei, în primele trei luni ale anului. 
Persoanele neangajate care exercită independent profesia de medic de familie vor achita 4056
de lei.

Atenție! Dacă persoanele din categoriile menționate mai sus totodată fac parte din
categoriile asigurate de Guvern, ei trebuie să achite în mod individual asigurarea medicală, cu
excepția pensionarilor și persoanelor cu dizabilități care sunt proprietari de teren agricol sau
dețin patentă.

În cazul în care persoana nu achită asigurarea medicală până pe data de 31 martie 2024,
atunci aceasta va fi obligată să plătească valoarea integrală – 12 636 de lei, plus penalitate pentru
fiecare zi de întârziere.

LINIA FIERBINTE a CNAM: 0-800-99999

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button