De la începutul lunii noiembrie 2023 în raionul Criuleni s-au produs deja trei incendii pe teritoriul raionului Criuleni. Trei gospodării din satele Pașcani, Ciopleni și Ștețcani au avut de suferit din cauza construcției greșite, defectelor sobelor și canalelor de evacuare a fumului, amplasarea substanțelor și materialelor combustibile în regiunea coșului de fum- comunică ofițerul SP a SSE Criuleni, locotenent al s/i Tudor Porubin.
Pentru evitarea cazurilor de izbucnire și producere a incendiului în sectorul locativ, Secția Situații Excepționale Criuleni îndeamnă populația să verifice coșurile de fum, de întreținere și mentenanță a acestora, să curățe și verifice starea de funcționalitate a sobelor înainte de exploatarea acestora.
Intrăm în perioada sărbătorilor de iarnă și colectivul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență își dorește mult ca clinchetul clopoțeilor să nu fie adumbrit de girofarurile și sirenele pompierilor și salvatorilor. Pentru aceasta pompierii recomandă cetățenilor să respecte măsurile de siguranță:
- NU folosiți soba aprinsă decât cu ușița închisă;
- NU așezați în apropierea sobei sau pe aceasta material combustibile (mobilier, diverse haine);
- NU lăsați copii nesupravegheați cu focul aprins în sobă sau cu aparatele de încălzire electrice în funcțiune;
- NU uscați hainele sau alte material combustibile pe sobă, pe aparate electrice de încălzit, de asupra aragazului sau în imediata apropiere a lor;
- NU utilizați pentru aprinderea focului în sobă benzină, gaz lampant, motorină și alte lichide ușor inflamabile;
- NU fumați în interiorul locuințelor și nu aruncați țigările nestinse pe material combustibile.
- NU lăsaţi fără supraveghere focul în sobe, aragazul aprins, instalaţii de uz casnic conectate la reţeaua electrică;
- NU înfierbântaţi prea tare sobele, cuptoarele;
- Respectați regulile antiincendiare la utilizarea sobelor de încălzit în perioada rece a anului. Coșurile de fum necesită a fi curățate și verificată starea de funcționalitate a sobelor înainte de exploatarea acestora;
- NU obturați canalele de ventilare și aerisiți periodic încăperile unde are loc arderea;
- NU depozitați butelii cu gaz combustibil în interiorul locuinței;
- NU utilizați butelia cu gaz combustibil în poziție culcată sau înclinată;
- NU verificați etanșeitatea racordării buteliei cu gaz combustibil la aragaz decât cu emulsie de apă și săpun;
- NU folosiți aparatele de încălzire electrice improvizate;
- NU suprasolicitați rețele de energie electrică.
În cele mai multe cazuri, în incendii decesele survin din cauza fumului. Conform studiilor de caz, la cei mai mulți oameni decedați în incendii, au pierdut viața în timpul somnului. Unii dintre aceștia ar fi putut supraviețui dacă ar fi avut locuința protejată cu un detector autonom de fum.În caz de incendiu, detectorul autonom de fum emite semnale audibile de alarmă.
În acest context Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vine cu un îndemn și recomandă cetățenilor să instaleze detectoare de fum.
STIMAȚI CETĂȚENI, NU UITAȚI!
PRINTR-UN COMPORTAMENT PREVENTIV, VĂ SALVAȚI VIAȚA !
ÎN CAZ DE SITUAȚII DE URGENȚĂ, APELAȚI 112