Câte servicii sociale sunt în r. Criuleni și spre ce beneficiari sunt orientate, au avut sarcina să facă claritate Victor Coroli, reprezentant al Alianței Infonet, și Lilia Țibrea, de la Catolic Relief Center, care au discutat subiectul în cadrul unei mese rotunde, secundați de reprezentanții Direcției Asistență Socială și protecție a familiei Criuleni și parteneri locali ai acestora.
Studiul „Cartografierea serviciilor sociale” a avut scopul de a cerceta care sunt serviciile sociale în cinci raioane ale Republicii Moldova, printre care și r. Criuleni (Anenii Noi, Glodeni, Rezina, Strășeni), și plasarea acestora pe o hartă interactivă care va putea fi integrată pe resursele online ale autorităților publice și ale ONG-urilor, cu scopul ca să fie la dispoziția tuturor celor interesați să afle această informație.„Prin harta interactivă a serviciilor sociale oferim un instrument de lucru tuturor profesioniștilor din domeniul și oricărui cetățean din localitate, care la un moment dat poate avea o dificultate. Ideea a fost preluată din Cehia, iar harta este un motor de căutare care permite să fie găsite în regiune un anumit serviciu necesar unor beneficiari. Necunoașterea acestor resurse de multe ori reprezintă o problemă pentru oameni” – spunea Victor Coroli.
Harta interactivă conține date despre serviciile sociale acreditate de către Consiliul Național de Acreditare a Prestatorilor de Servicii Sociale (CNAPSS), în care sunt incluse centrele de zi, centrele de plasament, serviciile de reabilitare a copiilor, adulților, birourile de probațiune și inspectoratele de poliție. Apăsând pe raionul selectat, utilizatorul hărții va putea vedea localitatea, denumirea serviciului, adresa, telefonul, numele persoanei de contact, orele de lucru și dacă acesta este gratuit, adică un minim necesar de informații.
N-au au fost incluse bibliotecile, primăriile, centrele de sănătate și cele de tineret, cultele religioase, pentru a nu dezorienta utilizatorii, spuneau vorbitorii la masa rotundă.
Întrebați despre ce instruiri au nevoie cei de la DASPF, angajații au răspuns că ar mai dori să studieze domenii precum îngrijiri paliative, legislație și cadru normativ, eficientizarea procesului de muncă în condițiile unor volume mari de lucru, arderea profesională, consolidarea echipei, comunicare în situații de criză și altele. La întrebarea despre ce servicii ar mai fi nevoie, participanții la masa rotundă au numit necesitatea serviciului taxi social, servicii de asistență și consiliere a agresorilor familiali dar și un centru regional pentru victimele violenței domestice (în contextul reformei serviciilor sociale „Restart”), un centru de plasament pentru copii cu comportament delicvent sau servicii de igienizare a persoanelor vârstnice, cantină socială, casă comunitară, serviciul „Respiro”, etc.
În raionul Criuleni sunt următoarele servicii acreditate: Serviciul Social Asistență Personală; Asistența Parentală Profesionistă; Serviciul Social „Echipă Mobilă”, Îngrijire Socială la Domiciliu; Serviciu social de plasament pentru persoanele vârstnice; Serviciu social de zi pentru persoane vârstnice; Serviciu social de zi pentru copii în situații de risc.