Est-CurierSocial

„Au vândut” pe cuvânt de cinste, dar bani n-au mai văzut: prejudiciu – 500 mii lei

Procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii DGUP și INI, investighează cazul a două companii care nu și-au primit un total de peste 500.000 lei, după ce ar fi vândut peste 125 tone de semințe de floarea soarelui (video).

Deși ambele companii din Chișinău au încheiat contracte cu persoanele investigate, acestea nu le-au achitat banii promiși. Mai exact, în luna mai 2023, cumpărătorii au trimis camioanele să preia semințele, iar atunci când vânzătorii le-au spus că transferul de bani nu a fost primit încă, aceștia i-au mințit că ei de fapt au transferat banii, dar reținerea primirii lor de către vânzători ține de bancă și nu va dura mult.

Așa cum cumpărătorii le-au propus un preț mai avantajos decât cel pe piață, vânzătorii au acceptat tranzacția. Astfel, deși cumpărătorii își aveau înființată compania de doar aproximativ o lună, aceștia au înșelat astfel cele două companii la doar 12 zile distanță.

Acum, oamenii legii îl investighează în calitate de bănuit pe administratorul companiei cu vârsta de 30 de ani care ar fi cumpărat produsele, precum și una din persoanele cu vârsta de 31 de ani care stă în spatele acestor escrocherii. Cel din urmă este un fost deținut pentru omor, tâlhărie și escrocherie al penitenciarului din Taraclia. După eliberarea din penitenciar, acesta a fost reținut de Poliție, iar la solicitarea procurorilor PCCOSC a fost readus în detenție pentru 30 de zile, în Penitenciarul nr. 13-Chișinău pentru investigarea obiectivă a dosarului, comunică Procuratura RM. 

Procurorii îi îndeamnă pe producătorii agricoli să fie mai atenți la tranzacțiile cu firme necunoscute, și anume să țină cont de următoarele aspecte: 

  1. Companiile care propun cumpărarea produselor nu au o durată lungă de activitate, ci ar putea avea doar una sau câteva luni de la înregistrare. Aceste date pot fi obținute din surse publice, inclusiv pe portalurile autorităților publice;
  2. Prețul propus spre cumpărare este mai avantajos decât cel mediu pe piață;
  3. Banii încă nu au fost transferați, prin confirmarea de către bancă a primirii plății, iar „cumpărătorii” deja sosesc cu camionul să preia marfa și pretind că banii au fost transferați, dar sunt anumite „rețineri la bancă.”

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button