Ziua de 22 aprilie a fost ultima pentru un copil de zece luni, care împreună cu mama sa și trei doi frați mai mari, dar și concubinul acesteia în vârstă de 25 de ani, a ajuns în ospeție la bunica din or. Hîncești.
Mama copilului, o femeie în vârstă de 29 de ani, l-ar fi lăsat pe micuț în grija celorlalți doi minori, o față în vârstă de 8 ani și un băiat de 5 ani, care ulterior l-ar fi hrănit pe micuț cu salam. Din nefericire, acesta ar fi început a se sufoca.
Mama sa a încercat să-i acorde primul ajutor medical, a solicitat intervenția unei ambulanțe, însă din nefericire copilul a murit până la venirea medicilor, comunică plusmedia.md.
Cazurile de sufocare cu alimente nu sunt o raritate și pentru a evita tragediile, medicii de la urgență recomandă următoarele acțiuni până la sosirea ambulanței:
În cazul dacă copilul este prea mic:
- Așează copilul călare pe brațul tău, cu capul mai jos decat corpul, cu fata în jos, tinandu-i în mana ta, partea superioară a pieptului și maxilarul. Sprijina-ti antebratul, care susține copilul, pe coapsa. Cu podul palmei dă-i 4 lovituri rapide între omoplati.
- Dacă tot nu poate respira, întoarce-l repede pe celălalt braț cu fata în sus, sprijinit de piciorul tău. Cu 2 degete apăsa rapid de 4 ori de jos în sus pe stern (între mameloane).
- În cazul în care aceste proceduri nu dau rezultate, repeta procedurile anterioare și cheamă 112.
- Pune degetul tău mare în gura copilului, pe limba și tine celelalte degete în jurul barbiei. Ridica maxilarul și uita-te în gură pentru a vedea dacă exista vreun obiect străin. Dacă vezi obiectul în gura copilului și ești sigur că poți să-l apuci, îndepărtează-l cu degetul.
- Dacă obiectul este înfipt adânc, nu încerca să-l îndepărtezi, căci riști să-l împingi și mai profund. Nu încerca sa împingi cu degetul dacă nu vezi obiectul.
Daca nici asa copilul nu respiră, începe procedurile de ventilație artificială. Acoperă gura copilului cu gura ta și, în timp ce îl ții de nas, suflă-i aer în piept. Vei știi că manevra este realizata corect dacă pieptul copilului se ridica atunci când sufli.
În cazul adulților și copiilor peste 1 an se poate aplica Manevra Heimlich :
Persoana care executa manevra se pozitioneaza în spatele persoanei care se sufoca si-si pune brațele în jurul taliei acesteia. Dacă persoana care se sufoca sta în picioare, se poziționează unul dintre picioare între picioarele victimei pentru a o putea susține dacă aceasta își pierde cunoștința.
Se pozitioneaza un pumn cu partea cu degetul mare pe abdomenul persoanei deasupra ombilicului, dar mult sub zona sanilor (sub stern).
Se apuca pumnul cu cealalta mana.
Se împinge abdomenul rapid în sus, ceea ce poate determina obiectul să sară afară.
În cazul unui copil se împinge cu putere mai mică.
Manevra se poate repeta până când obiectul iese sau până când persoana își pierde cunoștința, caz în care se recurge la respirația artificială.
Ce sa NU faci atunci când copilul se îneaca cu mâncare
- Nu intra în panică, pentru ca nu vei fi eficient – pastrează-ți calmul și vei lua cele mai bune decizii.
- Nu încerca să scoți cu degetele alimentul cu care copilul s-a înecat, întrucât există șanse mari să îl împingi mai tare pe căile respiratorii, agravând situația.
Manevra Heimlich la persoanele singure:
Daca sufocarea apare la o persoana si nu este cine sa o ajute, aceasta își poate aplica singura o apasare la nivelul abdomenului sau se poate apleca peste spatele unui scaun și să apese puternic până ce obiectul sare afară.