Social

Cum să devii legal stăpânul unui ciobănesc 

Un proiect de lege de reglementare a întreținerii şi protecţiei animalelor de companie este supus actualmente consultărilor publice

Conform prevederilor inițiativei legislative privind protecția animalelor este interzisă vânzarea, dăruirea câinișorilor, fără acordul adulților, persoanelor care nu au împlinit 16 ani.

Sunt condiționări noi și pentru doritorii de a avea în gospodărie câini periculoși.

Astfel,  înainte de a intra în posesia unui animal de companie periculos  trebuie să faci cursuri.  Art.9 care prevedea doar sterilizarea obligatorie a trei rase de câini periculoși, acum  stipulează că: ”Animalele de companie periculoase pot fi întreținute numai de persoanele cu capacitate deplină de exerciţiu, după ce au susținut un curs special de chinologie și au obținut certificatul de susținere cu succes a cursului respectiv. La cursurile respective sunt admise persoane care au fost examinate de către un medic psihiatru și narcolog și care dețin confirmarea acestui fapt.

Ce rase fac parte din categoria câinilor periculoşi? Câinii care aparțin următoarelor rase (fiind recunoscuți ca potențial periculoși): American Staffordshire Terrier, Akita Inu, Bulldog american, Ciobănesc German, Mastiff englezesc, Dog argentinian, câine ciobănesc Belgian, Dog de Bordeaux, Fila braziliană, Bullmastiff, Bull Terrier, Doberman, ciobănescul caucazian, câinele Corso, Mastino neapolitan, câine de pază moscovit, Dog german, Presa Canario, ciobănescul rusesc de sud, Pitbull Terrier, Schnauzer uriaș, Rottweiler, ciobănesc de Asia, Tosa Inu, Terrierul negru (rusesc) și metişii lor; câini de serviciu și câini de luptă, care prezintă o sursă înaltă de pericol și care necesită o responsabilitate specială din partea proprietarului.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button