EconomicSocial

 Președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară a devenit ministru

Azi a fost prezentat colectivului Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare

decret Bolea

Vladimir Bolea a depus astăzi, 8 iulie 2022 jurământul de credință Patriei în calitate de ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în prezența Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, și prim-ministrei Natalia Gavrilița.

Sarcina noastră este clară, trebuie să creăm condiții pentru ca să avem un sector agricol rezilient și competitiv. Nu este ușor, în special ținând cont de provocările zilei de astăzi, dar am certitudinea că dumneavoastră, împreună cu echipa, veți reuși”, a spus Maia Sandu.

La rândul său, prim-ministra Natalia Gavrilița a apreciat contribuția lui Vladimir Bolea în luarea unor decizii cheie pentru dezvoltarea domeniului agriculturii. „Majoritatea deciziilor au venit, în ultimele 11 luni, ca și inițiative legislative pornite de Comisia parlamentară și de dumneavoastră personal. De aceea, am toată încrederea că această tranziție va fi una firească, ușoară și de bun augur pentru dezvoltarea sectorului agricol și industriei alimentare”, a menționat Natalia Gavrilița.

 Cu o zi înainte de depunerea jurământului, la 7 iulie 2022, în calitate de președinte al Comisiei agricultură și industrie alimentară, Vladimir Bolea  a mai prezentat în Parlament un proiect pentru dezvoltarea industriei miniere în Republica Moldova. 53 deputați l-au susținut votând, proiectul de modificare a Codului funciar. Proiectul prevede eliminarea interdicției privind schimbarea destinației terenurilor agricole de calitate superioară, aflate în limitele perimetrelor miniere acordate pentru exploatare. Totodată, cererea de schimbare a destinației terenurilor agricole va putea fi depusă atât de către proprietar, cât și de către deținătorul de teren, cu acordul proprietarului autentificat notarial. Activitățile de extragere a substanțelor minerale utile vor fi permise în limitele perimetrului minier atribuit și doar în urma evaluării prealabile a impactului asupra mediului și expertizarea proiectului de extragere, conform legislației în vigoare. Vladimir Bolea declara că proiectul oferă posibilitatea întreprinderilor miniere, inclusiv celor cu capital străin, de a-și continua activitatea și de a implementa noi proiecte în industria minieră, precum și de a continua producerea materialelor de construcție din materia primă locală.

Cum funcționează legislația în vigoare știu locuitorii mai multor sate care au în vecinătate cariere, inclusiv Slobozia Dușca, Boșcana, Ohrincea.

https://www.rise.md/articol/video-banii-din-nisip/?fbclid=IwAR385GWyxGmOPFnXEAwkgXOz7bVAIX7JFuaH4mCqPkv1UqAcLvZ06LUDcrc

  Anterior, pentru a stimula dezvoltarea industriei navale în RM, Vladimir Bolea a prezentat o inițiativă legislativă ce presupunea și extragerea nisipului și  prundișului din râurile Nistru și Prut. Ecologiștii au semnalat pericolul, au făcut declarații avertizând despre impactul negativ al acestei decizii asupra mediului.

https://stiri.md/article/social/experti-se-incearca-extragerea-nisipului-si-pietrisului-din-rauri

În cadrul ceremoniei de  prezentare Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir BOLEA, a declarat  angajaților MAIA,  că, eforturile vor fi conjugate în identificarea soluțiilor pentru ca sectorul agricol să prospere. „Agricultura este cea mai importantă ramură a economiei naționale și munca pe care ni-o propunem să o facem noi în următoarele zile, următoarele luni, următorii ani, este ca agricultura să devină cu adevărat o ramură a economiei naționale de frunte, care să aducă foarte multe impozite în bugetul național, să avem afaceri prospere, să dezvoltăm tehnologii în agricultură, care vor permite agricultorilor să facă față intemperiilor. Mă bucur foarte mult să mă aflu în fața dvs. astăzi. Vă comunic faptul că veți avea din partea mea toată susținerea și vom avea o relație bazată pe comunicare”, a declarat Vladimir BOLEA.

Fostul ministrul al MAIA, Viorel Gherciu, luat prin surprindere de destituire, a mulțumind  echipei pentru munca depusă în elaborarea Strategiilor și actelor normative pentru asigurarea securității alimentare a țării, i-a urat succesorului :”să reușească negocierile cu partenerii de dezvoltare și cu donatorii în atragerea mai multor resurse în sector. Sper ca acele proiecte inovaționale pe care le-am inițiat să fie implementate cu succes.”

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button