Ședința ordinară a comisiei administrative a primăriei Criuleni din 23 mai s-a finalizat cu aplicarea amenzilor în privința a doi cetățeni, care au comis abateri pasibile de pedepse prevăzute de Codul Contravențional.
Prima cauza examinată a fost a administratorului unui restaurant, care a aruncat în locuri nepermise gunoiul pe care l-a evacuat din localul pe care îl administrează. Potrivit juristei primăriei, Cristina Golban, secretară a comisiei administrative, fapta acestuia a fost calificată conform art. 154, alin. 1 al CC, lucru notat în procesul-verbal întocmit de către agentul constatator, la sesizarea unui cetățean. Comisia a primit acces la dosar, la care erau anexate și unele probe, ridicate de la locul de depozitare ilegală a deșeurilor companiei. Comisia a decis sancționarea persoanei juridice cu o amendă în mărime de 120 de unități convenționale sau 6000 de lei, și i s-a propus administratoirului să încheie contract cu compania de salubrizare. Dacă o entitate economică nu are un asemenea contract, autoritatea publică locală are dreptul să îl mai sancționeze pentru că nu respectă regulile de menținere a curățeniei, conform art. 181 al CC, care stipulează expres că fiecare agent economic este obligat să aibă un contract cu o companie care să îi evacueze gunoiul.
Persoana vizată în primul caz a fost prezentă la comisie, și a spus că nu este de acord cu faptul că va fi sancționat agentul economic al cărui reprezentant este, și a insistat că a aruncat gunoi personal, din casă. Cât privește contractul cu gospodăria comunală, dumnealui a spus că a făcut deja cerere să fie semnat un asemena document, în temeiul căruia să întreprinderea să-și gestioneze conform legii deșeurile.
Cel de-al doilea caz discutat la comisie a fost la plângerea unor locuitrori ai unui bloc din Criuleni, care au denunțat un proprietar de locuință, că nu are grijă de ea. Persoana care a locuit până acum două luni în acel loc a transformat-o într-un focar de antisanitărie. Vecinii au scris plângere ca primăria să identifice stăpânul și să-l oblige să facă ordine în locuință, ca să nu-i mai deranjeze cu mirosuri neplăcute. Acest cetățean, la propunerea comisiei, a fost sancționat cu 30 de unități convenționale, ceea ce ar însemna 1500 de lei.
Cetățenii nemulțumiți de decizia comisiei au dreptul să o conteste în termen de 15 zile în instanța de judecată, remarcă Cristina Golban.