CriuleniDubăsariSocial

Responsabilitatea în tratamentul tuberculozei creşte şansele la viaţă

24 martie - Ziua mondială de combatere a tuberculozei.

Pentru că în luna martie, pe data de 24, este marcată Ziua Mondială de combatere a tuberculozei, ţinem să le  amintim cetăţenilor că diagnosticarea și tratamentul aplicat la timp sunt metode sigure de a scăpa de boală și șansa la viaţă pentru ani mulţi fără suferinţe.

Iuliana Alexeev, medic ftiziopneumolog, r. Criuleni/Dubăsari

Bunăoară cazul pacientul Z., în vârstă de 49 de ani din raionul Criuleni. În luna ianuarie 2021, revenit din  Germania, unde se afla la muncă, s-a adresat la medicul ftiziopulmonolog cu acuzele de tusă rară și transpirații nocturne. Pacientului i s-a indicat radiografiea cutiei toracice, care a demonstrat niște opacitați infiltrative. În urma microscopiei şi analizelor generale a singelui și a urinei, pacientul a fost supus unui examen de tomografie computerizată a plamânilor și consultație la IFP “Chiril Draganiuc”. Investigaţiile au confirmat diagnosticul de tuberculoză pulmonara BAAR negativă, caz nou. A fost iniţiat un tratament cu preparate antituberculoase. Pentru că cet. Z, a fost extrem de responsabil, a urmat tratamentul timp de 6 luni cu stricteţe, deja în luna iulie, bărbatul a fost declarat vindecat și a plecat din nou la munca în Germania.

Dar, cu regret, sunt şi antiexemple de responsabilitate, şi anume, când pacienţii abandonează tratamentul,
nu au răbdarea şi insistenţa necesară. Este şi cazul cet. X, în vârsta de 34 ani, din acelaşi raion. S-a adresat la medicul ftiziopulmonolog în luna martie 2020 cu acuze de dureri în piept, tusă cu spută alb-galbuie, t – 37,2 C seara, scăderea în greutate, slăbiciune generală, transpirații nocturne. Pacientului i s-a efectuat radiografia cutiei toracice, analize. Rezultatele au indicat că suferă de tuberculoză multidrogrezistentă (era rezistent la rifampicină) și hepatită toxică etilică (alcoolism cronic). A fost internat la IMSP IFP ,,Chiril Draganiuc” și inițiat tratamentul antituberculos în luna martie 2020. Timp de 3 luni pacientul a primit tratamentul antituberculos în spital. Apoi în luna iunie a insistat să fie externat și să continue tratamentul ambulator la medicul de familie. Chiar dacă i s-a indicat un tratament specific pe care a trebuit să-l urmeze un an de zile, acesta nu a renunţat la alcool, ceea ce l-a făcut mult mai vulnerabil şi starea sa generală s-a agravat. Au urmat şi alte internări la spital, şi acolo consuma alcool, insulta personalul medical, fapt pentru care a fost externat din spital. Acasă, în urma unei intoxicaţii, a abandonat tratamentul antituberculos. Medicii de familie şi ftiziopulmonolgul l-au convins iarăşi să reia tratamentul, care continua până în prezent, ambulator. Prin urmare, dacă ar fi urmat sfaturile medicilor şi tratamentul indicat din prima zi, ar fi fost deja tratat, dar aşa, va mai avea nevoie să primească pastille încă minim 15 luni, cu condiţia că nu va abandona cura din nou!

În anul 2021 în raionul Criuleni sau depistat 36 de cazuri noi de tuberculoză. Dacă comparăm cu anii 2020 (28 de cazuri) și 2019 (64 de cazuri), constatăm o descreștere. În descreștere sunt și formele bacilifere, care în 2021 erau 28, în anul 2020 – 19 cazuri, în 2019 – 38 de cazuri. Tot în descrestere este și incidenţa la copii: 2021 – 4 copii, 2020 un copil, iar în 2019 – 14 copii. În descrestere sunt și recidivele: în anul 2021 avem – 13 recidive, anul 2020 – 11 recidive iar în anul 2019 – avem – 17 recidive. În descrestere sunt și îmbolnavirile din contact: 8 cazuri în anul 2021, comparativ cu 17 cazuri în 2019. În creştere, în schimb sunt formele distructive, depistate în 2021 la 16 pacienți, comparativ cu 12 cazuri în anul 2020 şi 13 cazuri în anul 2019.

În raionul Dubasari, în anul 2021 s-au depistat 11 cazuri noi de tuberculoză, tot atâtea ca şi în 2020, dar mai puţine de aproape trei ori faţă de 2019, când au fost înregistrate 24 de cazuri noi. În descreștere sunt și formele bacilifere: 7 în 2021, comparativ cu 6 în 2020 şi 18 cazuri în 2019. În anii 2020 şi 2021 nici un copil din r. Dubăsari nu a fost diagnosticat cu tuberculoză, comparativ cu 2 cazuri în 2019. Faţă de r. Criuleni, în r. Dubăsari este în descreştere numărul de cazuri de tuberculoză distructivă: 5 pacienţi cu asemenea formă în 2021 comparativ cu 10 pacienţi în 2019. În schimb, sunt în creştere cazurile de recidivă (revenirea bolii). E cazul a nouă pacienţi în anul 2021, patru pacienţi în 2020 şi șase pacienţi – în 2019. 

Dacă facem o concluzie a indicilor epidemiologici pe parcursul a ultimilor 3 ani, observam că majoritatea indicilor sunt în descrestere și acest fapt, putem presupune, că este legat de scăderea numărului de persoane care s-au adresat la medic pe parcursul anilor 2020 și 2021, din cauza pandemiei de COVID 19.

Iuliana Alexeev, medic ftiziopneumolog, r. Criuleni/Dubăsari (foto)

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button