Peste două milioane de persoane au părăsit Ucraina după invazia armatei ruse pe 24 februarie potrivit Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), informează AFP.
Mulţi dintre oamenii care au fugit din Ucraina – în principal femei şi copii – îşi continuă călătoria în alte ţări din Europa pentru a locui alături de familiile lor sau de prieteni. Mai mult de jumătate dintre ei au ajuns în Polonia. La opt martie România şi Republica Moldova găzduiau fiecare peste 8200 de refugiaţi. Deocamdată fluxul de refugiați poate fi gestionat pentru că după cum declară directorul UNHCR, Filippo Grandi „Un număr mare dintre refugiați, ajung cu maşina şi, mai ales, au relaţii, pot să meargă acolo unde au familii, prieteni, o comunitate”.″Dacă războiul continuă (…) este posibil să începem să vedem oameni fără resurse şi fără relaţii şi aceasta va fi o problemă mai greu de gestionat de către ţările europene, va fi nevoie de mai multă solidaritate peste tot în Europa şi dincolo de continentul nostru pentru a primi acele persoane”, a adăugat Filippo Grandi.
În cadrul conferinței de presă din 7 martie ministrul muncii și protecției sociale Marcel Spatari a declarat că Republica Moldova este de departe țara cu cei mai mulți refugiați: mai mult de 4 refugiați la 100 cetățeni ai Republicii Moldova. 3/4 dintre ei sunt găzduiți de famili și ¼ în centrele de plasament. Țara poate primi și ajuta cca 13 mii refugiați, actualmente sunt 8200. Sunt 78 centre de plasament temporar al refugiaților cu o capacitate de 6478 locuri dintre care erau ocupate 5100. În țară sunt 51 centre de plasament autorizate în toate raioanele. 3500 refugiați sunt la Chișinău și restul 60% în raioane. Capacitatea centrelor de plasament este suficientă. De haine nu este nevoie, dar produse alimentare, de igienă personală ar fi binevenite.
De la declanşarea războiului din Ucraina, peste 136.380 de cetăţeni au intrat pe teritoriul R. Moldova, dintre care circa 69 de mii au părăsit Republica Moldova prin segmentul de frontieră cu România. Totodată, alţi 61.570 cetăţeni ucraineni, dintre care 23.179 minori, rămân în continuare pe teritoriul ţării. Dintre aceştia, 1759 de persoane au solicitat azil.
Este o prioritate să facem coridoare verzi ca oamenii să fie preluați de la punctele de intrare în țară spre cele de ieșire ca să ajungă în România și de acolo în alte țări- a declarat și prim-ministra Natalia Gavrilita.
Potrivit ONU, aproximativ 5 milioane de locuitori ai Ucrainei ar putea să îşi părăsească ţara din cauza acestui război.
.@FilippoGrandi : "Aujourd'hui ou au plus tard demain, nous arriverons au chiffre effrayant de deux millions de réfugiés ukrainiens qui ont passé les frontières des pays limitrophes" #le79inter pic.twitter.com/dF0i10nLEi
— France Inter (@franceinter) March 8, 2022