Cinci primării din raionul Dubăsari vor deveni mai rezistente la schimbările climatice și datorită implicării
femeilor.
Primăriile Ustia, Holercani, Molovata, Cosnita și Pîrîta au câștigat finanțări (fiecare 16 mii $) pentru proiectele ce
urmeaza a fi implementate în satele respective în cadrul Proiectului UNDP “Comunități reziliente la schimbari climaterice prin abilitatea femeilor”.
La Ustia, bunăoară, vor fi împădurite cca 20 de hectare de terenuri degradate. Primarul Maxim Verdeș spune, că în acest scop vor fi procurate un tractoraș, două moto-burghiuri și un burghiu mare, o cisternă. Autoritățile locale se orientează la plantarea salcâmilor, care au și mulți puieți acum, și a teilor. Se mizează pe ajutorul prisăcarilor și al Ocolului Silvic. Comunitatea va contribui și ea la procurarea materialului săditor.
Și la Coșnița tot se pledează pentru asanarea suprafețelor degradate. Primarul Alexei Gafeli zice că se lucrează mult în comunitate pentru atragerea investițiilor, căci bugetul local nu poate face față tuturor necesităților și orice finanțare externă e foarte binevenită. Grantul respectiv le va ajuta să procure o unitate mecanizată (un tractor) care să fie folosită și la lucrări de plantare, dar și la cele de salubrizare din localitate.
Holercănenii vor procura tomberoane, o coasă pentru tractorul de care dispune gospodăria comunală locală și
două coase manuale, un aspirator de frunze și vor crea zece gropi pentru compostare, acestea fiind îngrădite cu plasă. ”E decizia comună a APL și a 30 de femei din sat, care au identificat problema și au găsit soluția respectivă. Ca să asigurăm vitalitatea proiectului am încheiat un Acord de parteneriat cu fiecare gospodărie din sat și vom transforma resturile vegetale, frunzele în compost, evitând arderea acestora și poluarea mediului ambiant” – ne-a relatat Tudor Tanasiev, primarul de Holercani.
La Pîrîta și la Molovata vor fi instalate panouri fotovoltaice. Apropo, valoarea investiției în panourile fotovoltaice la Molovata e de 26420 $ și comunitatea și-a asumat cea mai mare contribuție la realizarea proiectului, comparativ cu alți câștigători de granturi.
Proiectul ”Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor” își propune să susțină mai mulți actori locali din regiunile țintă în identificarea, formularea, planificarea și implementarea inițiativelor de reducere a degradării mediului și de sporire a rezilienței la schimbările climatice.
Pentru aceasta este oferită asistență financiară, care va contribui la sporirea cunoștințelor și abilităților comunităților și grupurilor de femei antreprenoare și femei care conduc o gospodărie casnică din raioanele Nisporeni, Călărași, Basarabeasca, Leova, UTA Găgăuzia, Zona de securitate și Transnistria, în vederea practicării activităților generatoare de venituri, prietenoase mediului și rezistente la schimbări climatice.
De suport din partea Proiectului vor beneficia 30 comunități (administrații publice locale), 60 gospodării
casnice conduse de femei și 10 afaceri conduse de femei antreprenoare.
E. Chiriac