Sistemul de colectare a deşeurilor în or. Criuleni s-a mai ramificat şi de ceva timp orăşenii au la dispoziţie boxe în care pot arunca deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE), cum ar fi baterii uzate, corpuri de iluminat (becuri), telefoane ieşite din uz, tablete, cabluri, încărcătoare şi tot ce nu trebuie să ajungă la groapa de gunoi, pentru că sunt extrem de poluante.
Problema acestor deşeuri a fost discutată în cadrul unui atelier, care a avut loc pe data de 4 martie, cu participarea autorilor proiectului – AO „Asociaţia pentru dezvoltare comunitară şi dialog deschis” şi AO „Femeia şi Copilul-Protecţie şi Sprijin”, a reprezentanţilor Primăriei Criuleni, a ÎM Comunservice, şi a reprezentanţilor unei companii de colectare a DEEE, MoldRec Grup, şi a AO „Asociaţia pentru Valorificarea Deşeurilor”.
Proiectul în cadrul căruia cu suportul Uniunii Europene a fost posibilă confecţionarea şi instalarea acestor boxe pentru DEEE, mai include activităţi de informare şi motivare a cetăţenilor să colecteze deşeurile menajere selectiv, spunea Victoria Secu, directoare executivă a AO FCPS.
De ce este nevoie să nu aruncăm deşeurile de echipamente la fier vechi sau în groapa comună?
„Deşeurile echipamentelor electrice şi electronice nu sunt numeroase, în volumul total al deşeurilor, dar sunt foarte nocive. Dacă vorbim de plastic din echipamente, el nu se reciclează la noi în ţară. Dacă vorbim de sticlă de monitoare, ea este contaminată cu plumb, dacă vorbim de monitoare LCD vorbim de sticlă poluată cu mercur. De aceea noi preferăm să exportăm aceste deşeuri în stare integră către partenerii noştri din România, Germania, Austria, Turcia, Polonia, care au cele mai mari fabrici de procesare/reciclare şi care, de fapt, ne dau finalitate. Noi am încercat să pre procesăm aceste deşeuri, dar s-a dovedit o activitate care generează alte deşeuri, de aceea am ales varianta cu exportul, ca să nu rămână la noi în ţară aceste deşeuri şi să nu continue să polueze. Acest business este profitabil, dacă ne referim la piaţa neagră, unde nu se achită taxe şi impozite la stat. Dacă un monitor nimereşte la o firmă care colectează fier vechi, din el se extrag câteva circuite, în rest rămâne plasticul ABS, care este unul dintre cele mai periculoase, rămâne acea sticlă poluată, care, de fapt, nu ajung mai departe decât groapă comună de gunoi. Anume din acest considerent nu e bine ca DEEE să fie predate firmelor de fier vechi” – explica Ruslan Nercaş, director general al Asociaţiei Reciclatorilor Autorizaţi MoldRec Grup, participant la acelaşi atelier.
Primarul or. Criuleni, Mihail Sclifos a salutat ideea creării unui spaţiu adaptat pe teritoriul IM Comunservice în care criulenenii ar putea aduce şi depozita electrocasnice care au devenit netrebuincioase, până la trimiterea lor la reciclare şi a promis suportul necesar la nivel de adaptare a regulamentelor locale. „Avem un asemenea spaţiu, rămâne să discutăm modalitatea de colectare a acestor deşeuri de către întreprindere, inclusiv posibilitatea ca oamenii să le aducă singuri la depozit” – spunea şefa întreprinderii, Olga Ohinţeva.
Primele boxe pentru colectarea bateriilor şi altor lucruri mărunte au fost instalate la intrarea în magazinul Compakt, în holul primăriei Criuleni şi în holul centrului comercial „Mihaela”.
Colectarea DEEE este stipulată în Legea privind deşeurile, în vigoare din 2016, şi „Regulamentul privind deșeurile de echipamente electrice și electronice”, în vigoare din 2018.
La finele atelierului, participanţii au semnat un acord de colaborare, în care fiecare şi-a asumat un rol clar în procesul de organizare, informare şi popularizare a utilităţii colectării selective a deşeurilor pentru sănătatea mediului şi a oamenilor. Ziarul „Est-Curier” este partenerul proiectului „Selectăm şi reciclăm, sănătate să avem!”
S. Cernov
În fotografie: boxa pentru DEEE