PoliţieSocial

Drogurile și r. Criuleni: persoanele ce văd doar banul ne distrug copiii

 De zece ani raionul Criuleni figurează în statistica polițienească ca teritoriu îndrăgit de comercianți de droguri. Rețeaua are mai multe ramificări, inclusiv în stânga Nistrului. În 2020, membrii ei sunt prinși mai des de organele de drept și poate vor fi scoși din circuit mai mulți. Efectul acestor rețineri va avea, probabil, și efectul scontat într-o zi.

Deocamdată, din 2010 avem doar comunicatele despre rețineri și informațiile că: ”Pe acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza art.217/1 alin (4) Cod Penal al RM. Persoanele culpabile de „Circulația ilegală a substanțelor narcotice, psihotrope sau a analoagelor lor în scop de înstrăinare”, se pedepsesc cu închisoare de la 7 la 15 de ani.”

Am făcut o retrospectivă a reținerilor declarate și lupta cu drogurile arată cam așa:

2014: Un traficant de droguri din Criuleni a fost reținut de poliție. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General de Poliție, suspectul urma să realizeze pe teritoriul țării 400 de grame de heroină, contra sumei de 10 000 euro. Ca urmare a perchezițiilor la domiciliu și în automobilul suspectului, de model „Toyota Corolla”, au fost depistate 20 de grame de heroină, bani marcați, 400 de euro și 1 000 de lei, bani obținuți în urma comercializării substanțelor narcotice. Notă: Heroina are efect triplu asupra organismului, comparativ cu morfina și cantitatea depistată e suficientă pentru a doza 42-50 persoane.

2 iunie 2016: Două persoane, membri ai unei grupări infracționale specializate în trafic de droguri, au fost reținute de angajații direcției Antidrog al INI în comun cu Direcția Generală Urmarire Penală și Procuratura Generală, informează IGP. Bărbații, de 30 și 44 de ani, originari din r-nul Criuleni, sunt suspectați de comercializarea drogurilor în proporții deosebit de mari, de tip marijuana și amfetamină, pe teritoriul țării. În cadrul percheziției corporale a unui reținut din or. Criuleni au fost depistate și ridicate 2 pachete de marijuană, un permis de conducere eliberat de autoritatea din România cu semne de falsificare, telefoane mobile, precum și mijloace bănești obținute în urma comercializării drogurilor. Ulterior, au fost efectuate percheziții la domiciliile persoanelor implicate în schema criminală, iar ca rezultat au fost depistate și ridicate 13 pachete cu marijuana, mijloace bănești care au fost utilizate în cadrul achizițiilor de control, telefoane mobile, cartele SIM, alte instrumente utilizate la distribuire și consumul drogurilor. În total, au fost ridicate circa 100 de grame de marijuana și 3 grame de amfetamină.

15 decembrie 2016: Pe parcursul lunilor noiembrie – decembrie 2016, angajații Direcției Antidrog a Inspectoratului Național de Investigații în conlucrare cu Direcția Generală Urmărire Penală și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, au efectuat acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigație în privința unor persoane specializate în comercializarea pastilelor ecstasy prin locuri de agrement. În urma documentării, șapte persoane, membri ai unui grup infracțional cu vârsta cuprinsă între 22 și respectiv 31 de ani, domiciliați în raionul Criuleni, au fost reținuți. În cadrul investigațiilor a fost efectuată o achiziție de control prin intermediul unui investigator, care a procurat de la suspecți 20 de pastile ecstasy. O pastilă de ecstasy era realizată de membrii grupului cu 150 – 200 de lei. Ca urmare a 17 percheziții efectuate la domiciliile suspecților, forțele de ordine, au depistat și ridicat peste 900 de pastile ecstasy în valoare de peste 150 000 lei, obiecte destinate consumului de marijuană prin inhalare, etc. De la începutul anului 2016, poliția a confiscat 3000 de pastile ecstasy, valoarea acestora ajungînd la suma de 510 000 lei MD. (Notă: Ecstazy- drog sintetic, distruge neuronii ireversibil.)

14 noiembrie 2019: Un tânăr de 20 de ani a murit, iar altul de 18 ani a fost transportat la spital în comă de gradul II, după ce s-au intoxicat cu droguri.

10 ianuarie 2020: Polițiștii în comun cu procurorii au efectuat percheziții la domiciliile bănuiților din orașul Criuleni și satul Izbiște. E vorba de patru bărbați cu vârstele cuprinse între 35 și 42 de ani. În temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunilor de circulație ilegală a drogurilor, polițiștii au inițiat trei cauze penale.

9 septembrie 2020: În urma măsurilor speciale de investigații, au fost identificați doi bărbați cu vârsta cuprinsă între 21 și 23 de ani, locuitori ai satului Corjova, raionul Criuleni. În cadrul perchezițiilor efectuate la domiciliile acestora, au fost depistate și ridicate 203 pastile ”Extasy”, praf și alte substanțe narcotice de tip MDMA și derivatele acesteia, telefoane mobile, carduri bancare și mijloace bănești. Din vinderea acestor droguri, ar fi obținut un venit de peste 500 000 lei.

22 octombrie 2020: Polițiștii din Criuleni în comun cu angajații Direcţiei Investigații Сentru al Inspectoratului Național de Investigații, sub conducerea procuraturii Criuleni, au identificat membri activi ai unui grup criminal infracțional, care realizau droguri în proporții deosebit de mari, pe teritoriul raionului Criuleni, inclusiv prin diverse aplicații telefonice, precum ”Telegram”. Doi bărbați de 19 și respectiv 25 ani, ambii locuitori ai orașului Criuleni, au fost reținuți în flagrant în orașul Criuleni. Este de menționat că, unul dintre suspecți, anterior, după ce a fost salvat de la moarte în 2019, a fost tras la răspundere penală pentru infracțiuni similare fiindu-i stabilită pedeapsă de 5 ani închisoare cu suspendare.

Captura
Captura video: politia.md

Ce s-a schimbat în 30 de ani?

 

Cu 30 de ani în urmă, în raionul Criuleni era cunoscut și luat la evidență un singur consumator de droguri. În 2020 numărul acestora e imposibil de concretizat, căci în statistică ajung doar cei care sunt în stare gravă emoțională, fizică sau au nimerit în vizorul organelor de drept.

Neofid Chirilov, medic narcolog în r. Criuleni, spune:”După ajutor vine unul dintr-o sută, la insistența f a m i l i e i . Recuperarea e anevoioasă, căci persoanele, pe lângă problemele de ordin psihologic, mai pot suferi și de insuficiențe hepatică, cardiacă, renală, infecții bacteriene, accidente vasculare cerebrale, iar reabilitarea e costisitoare și de durată”.

Ivan Rapeșco, procuror în Procuratura Criuleni, afirmă că lupta cu distribuitorii de droguri e foarte grea, sunt implicați mulți minori, dar se lucrează intens pentru a stopa extinderea acestui viciu. Persoane ce văd doar banul ne distrug copiii, căci chiar dacă peștele de la cap se strică- se curăță de la coadă.

E. Alexei

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere.

Articole asemănătoare

Back to top button