După un val de critică pe reţelele de socializare, lansate la anunţul Consiliului raional Criuleni despre organizarea sărbătorii „Toamna de aur”, dar şi după dezaprobarea primarilor, opinia cărora a fost solicitată marţi, 13 octombrie, autorităţile raionului Criuleni sunt dispuse să schimbe formatul sărbătorii şi să renunţe la expoziţiile etnofolclorice ale primăriilor. De asemenea, locaţia va fi schimbată de la stadion la scuarul casei de cultură din Criuleni, şi se va limita la iarmarocul produselor agricole, premierea agricultorilor, dar fără trântă şi alte competiţii sportive din program.
Încă la şedinţa comisiei situaţii excepţionale de vineri, 9 octombrie, Pavel Spînu, preşedintele raionului, a cerut opinia membrilor acesteia, dacă merită să fie organizată sărbătoarea, în contextul agravării situaţiei pandemice în ţară şi atribuirii raionului Criuleni a codului roşu de alertă. Atunci, şefii subdiviziunilor medicale – spital, centru de sănătate şi substatia de asistenţă medicală de urgenţă, au comunicat că situaţia se agravează, deşi nu sunt focare, că numărul de pacienţi gravi în spital creşte, la fel şi numărul de pacienţi conectaţi la respiraţie artificială, iar echipele de la urgenţă fac faţă cu greu solicitărilor, în contextul numărului insuficient de angajaţi. Se cere opinia Centrului de Sănătate Publică aici, spunea Violeta Panico, dar de la instituţia respectivă nu venise niciun reprezentant.
Primarul de Criuleni a propus, la şedinţa de marţi a edililor, limitarea la iarmarocul cu produse agricole, iar Valeriu Carţîn, primarul de la Măşcăuţi, îşi întreba colegii şi decidenţii, care a fost rostul renunţării la hramuri, concerte, şcoli închise în primăvară, ca acum toamna, când creşte numărul de infectaţi, să se renunţe la toate eforturile?! „Noi ştim a organiza,noi stimăm agricultorii, dar nu e cazul acum, când e complicat. Până acum ne-am limitat la felicitări simbolice cu ocazia sărbătorilor, să o lăsăm pe la anul şi pe aceasta! Ca să facem o expoziţie, noi implicăm o grămadă de oameni. La Măşcăuţi creşte numărul de cazuri, spre exemplu”, spunea Carţîn, îngrijorat de situaţia epidemiologică. Valeriu Carţîn a întrebat de două ori, care este poziţia comisiei teritoriale sănătate publică faţă de acest subiect, însă preşedintele acesteia, Oleg Ogor, deşi era în sală, nu a avut nici un răspuns. Solicitat a doua zi de Est Curier, Oleg Ogor a spus că preşedintele Spînu a cerut printr-un demers, încă la 30 septembrie, ca să se expună Comisia teritorială sănătate publică, referitor la admiterea sărbătorii, că membrii comisiei ar fi fost împotrivă, că domnia sa a adresat un demers către Comisia naţională extraordinară sănătate publică în care a cerut recomandări vizavi de organizarea sărbătorii în condiţii de siguranţă, dar că până la ziua de 14 octombrie nu a mai primit răspuns de la Guvern (n.r. – demersurile pe puteţi accesa Aici).
Apropo, la întrebarea preşedintelui Spînu, adresată şefului de la Direcţia Agricolă, Vitalie Onişciuc, câte primării au dat acordul să participe cu expoziţii, cel din urmă a citit o listă, iar câţiva primari (de la Hârtopul-Mare, Zăicana, Dubăsarii-Vechi, ş.a) au exclamat că aud pentru prima dată că ei ar fi dat deja acordul să participe! Primarul de la Dubăsarii-Vechi a motivat refuzul de a participa prin aceea, că doar oameni în vârstă, peste 63 de ani în ansamblul de bărbaţi şi peste 75 de ani în cel de femei, fac parte din colectivele artistice de la casa de cultură, cu care ar trebui să vină la sărbătoare, şi nu-şi doreşte să expună pericolului sănătatea acestor oameni.
Potrivit informaţiilor apărute în presa locală, mai multe raioane au recurs, după ce li s-a atribuit cod roşu de alertă, la înăsprirea restricţiilor, măsuri aprobate local de comisiile teritoriale de sănătate publică. Cei din r. Cahul, bunăoară, au decis să interzică nunţile, cumetriile şi evenimentele în masă, începând cu 2 octombrie.
În raionul Cimișlia, începând cu ziua de 10 octombrie, s-au închis piețele, saloanele de înfrumusețare și bibliotecile. Autoritățile spun că situația s-a agravat – până acum au fost înregistrate 19 decese, iar spitalul raional este supraaglomerat, fiind înregistrate peste 680 de oameni infectați cu noul coronavirus.În Cimișlia nu pot fi organizate nunți, cumătrii, petreceri, dar se permite activitatea magazinelor de construcție în regim de livrare la domiciliu, a staţiilor de alimentare peco. De săptămâna curentă, instituțiile de educație timpurie și învățământ general din orașul Cimișlia urmau să treacă la instruire online, iar cele rurale rămân la activitatea cu prezența fizică a elevilor. Întrunirile cu caracter religios pot fi desfășurate doar în aer liber, cu respectarea distanței de doi metri între persoane. Participanții la slujbe trebuie să poarte obligatoriu măști.
La fel, din 12 octombire, toţi elevii mai mari de 10 ani din mun. Chişinău sunt obligaţi să poarte măşti la lecţii, măsură care ar trebui să prevină închiderea şcolilor din cauza infectărilor masive, a precizat comisia municipală de sănătate publică, care a promis controale inopinate în vederea monitorizării respectării regulilor antiepidemice.
În raionul Criuleni, la data de 13 octombrie, erau 825 de cazuri în total, dintre care 136 active. Cei mai mulţi pacienţi în tratament ar fi în Măgdăceşti – 33, Criuleni – 14, Ratuş, Bălăbăneşti şi Măşcăuţi – câte 10, Porumbeni – 9. În total, în raion, s-au înregistrat 19 decese din cauza complicațiilor cauzate de virus, iar asta înseamnă 19 drame ale unor familii, şi nu doar cifre în statistici.
S. Cernov
Imagini de la întrunirea cu primarii