Politic

24 deputați vor prelungirea termenului pentru obținerea numerelor neutre până la 31 decembrie 2026

Comisia economie, buget și finanțe a examinat și  va  propune spre aprobare în plenul Parlamentului un PROIECT de lege care prevede extinderea acestui termen.

Deputații din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” Roșca Roman , Davidovici Natalia , Roșca Veronica, Groza Ion, Porțevschi Vasile , Leahu Mihail , Pancu Maria, Gonța Maria, Popa Boris, Poia Ion, Dascălu Iulia, Novac Larisa, Jacot Vitalie, Coșeru Ina, Trubca Alexandr, Șpac Ion, Grădinaru Grigore, Cojoc Gheorghe, Păsat Iurie, Istratii Dorian, Munteanu-Pojoga Angela, Babici Ion, Oglinda An , Canațui Oleg au elaborat PROIECT -ul respectiv pentru a susține locuitorii din raioanele de est ale țării, domiciliați pe teritoriu temporar nesubordonat Republicii Moldova.

Pentru a putea accede în traficul internațional doar  cetățenii care au domiciliu în teritoriul necontrolat de Republica Moldova  vor putea beneficia, în continuare, de mecanismul de documentare a mijloacelor de transport cu numere de înmatriculare neutre. Acest mecanism nu vizează autovehiculele folosite în activitate comercială.

Oferirea posibilității locuitorilor din stânga Nistrului de a-și înmatricula mijloacele de transport cu numere neutre pentru o perioadă de doi ani a început în 2018. Apoi termenul a fost prelungit în 2020 și 2022 Convenția asupra circulației rutiere prevede că persoanele pot accede în traficul internațional cu vehicule proprii doar dacă acestea sunt înmatriculate la autoritățile statului.

La rândul lor autoritățile statului pot verifica prin sistemul internațional de drept dacă mijloacele de transport nu sunt pierdute sau furate. În cazul implicării în accidente rutiere șoferii automobilelor cu plăcuțe neutre pot fi identificați și trași la răspundere.

Din 2021, când Ucraina a interzis trecerea frontierei moldo-ucrainene a autovehiculelor cu numere de înmatriculare, emise de autoritățile nerecunoscute, interesul cetățenilor de a obține plăcuțe cu numere neutre  a crescut semnificativ. Astfel   pe parcursul anului 2021 au fost înregistrate 4780 unități de transport sau 53.19% din numărul total de unități înmatriculate. Până în prezent, la punctele de înmatriculare a unităților de transport deschise de Agenția Servicii Publice în orașele Tiraspol ți Râbnița au fost luate la evidență cca 10 000 de vehicule.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button