Guvernul va înainta Parlamentului documentele necesare pentru a cere insituirea Stării de Urgenţă în domeniul energeticii.
Hotărârea Guvernului a fost întemeiată pe decizia şi recomandarea Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, care a avut loc cu puţin timp înaintea şedinţei extraordinare a Guvernului.
Constantin Borosan, secretar de stat în Ministerul Infrastructurii şi Devoltării Regionale a spus că scopul declarării stării de urgenţă în energetică pe o perioadă de 30 de zile va permite asigurarea cetăţenilor cu surse alternative de combustibil. Declararea Stării de urgenţă este conformă art. 19 al Legii nr. 212 din 2004 “Prinivd regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război”. Justificarea: potrivit Întreprinderii “MoldovaTransGaz”, presiunea în reţelele de transport de gaze naturale este una critică, ceea ce reprezintă un risc. În 13 octombrie 2021 CSE a constatat situaşia de alertă, dar acţiunile întreprinse după n-au adus rezultatul aşteptat. Instituirea Stării de Urgenţă în energetică permite Guvernului să aibă la îndemână derogari de la cadrul legal, iar CSE, pe durata stării de urgenţă, va avea posibilitate să emită dispozitii cu caracter obligatoriu pentru conducatorii tuturoro instituţiilor publice şi private şi cetăţeni .
Prim-Ministra Natalia Gavriliţa a explicat că în situaţie de stare de urgenţă, Guvernul va avea temei să aloce bani “Energocomului” fără a aştepta o lună de zile ca Parlamentul să rectifice bugetul, aşa încât să fie procurate cantităţile necesare de gaze naturale de pe piaţa internaţională. “Starea de urgenţă este pentru ca să putem acţiona prompt şi să readucem presiunea în sistem cât mai repede. Vom aloca bani din buget şi vom împuternici operatorii economici să acţioneze” – a spus Gavriliţa. Ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco a preciza că starea de urgenţă cerută de Guvern se referă exclusiv la domeniul energeticii, aprovizionarea cu gaze şi securitatea energetică.
În aceeaşi şedinţă, Ministra de Interne, Ana Revenco, a propus şi Guvernul a acceptat, scoaterea din rezerva de stat a unei cantităţi de 16,500 tone de păcură care să fie livrate Întreprinderii “Termoelectrica”, care asigură cu agent termic instituţiile şi populaţia, astfel ca tarifele să rămână aceleaşi de până acum.