FinanțeSocial

130 primari și-au spus necazul, iar ministrul le-a promis … garanții și un nou apel de proiecte

Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) a organizat o întrunire a primarilor  cu Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.  Reprezentanții APL și-au exprimat îngrijorarea  că nu vor încheia anul fără datorii față de antreprenorii pe care i-au contractat pentru implementarea proiectelor din cadrul Programelor Satul European și Satului European Expres.

Ministrul a explicat că din valoarea totală a proiectelor de aproximativ 1,9 miliarde de lei, circa 1,2 miliarde au fost achitate deja, alte 55 milioane de lei urmează a fi transferate către primării.

În contextul îngrijorărilor exprimate de primarii care încă nu au primit finanțările promise, ministrul a asigurat participanții că o parte din lucrările finalizate și perfectate documentar vor fi acoperite până în luna decembrie.

Lucrările care vor fi realizate în perioada următoare vor fi achitate în luna ianuarie sau, cel târziu, în luna februarie a anului 2024. „În acest sens, la necesitate și la cerere Agenția va emite scrisori de garanție….pentru antreprenori”, a dat asigurări Andrei Spînu.

Oficialul a admis faptul că în cazul unor situații obiective va fi extins termenul de implementare a proiectelor. Totodată, Andrei Spânu a dat asigurări că toate primăriile câștigătoare ale Programului Satul European și Satului European Expres vor primi resursele preconizate pentru realizarea obiectivelor stabilite, explicând faptul că proiectele au fost finanțate în ordinea depunerii dosarelor.

234 proiecte din cele 497 depuse în cadrul Programului Satul European au fost finalizate. Alte 264 sunt la etapa de implementare.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a mulțumit primarilor pentru efortul depus în executarea acestor lucrări, informându-i despre faptul că un nou apel de proiecte în cadrul Programului „Satul European” va fi lansat în luna decembrie curent.

Selecția proiectelor va avea loc în perioada martie – aprilie 2024, astfel încât să purcedem cât mai curând la implementarea acestor inițiative. Credem că și în acest caz vom acorda până la 10 milioane de lei pentru un proiect, prioritare fiind cele ce vor contribui la asigurarea cu apă și canalizare a localităților”, a specificat Spînu. promițând că va ține cont de propunerile primarilor referitoare la organizarea concursului de proiecte.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button