Vom avea oare trotuar?

Problema unui trotuar bun și accesibil inclusiv pentru pietoni, de la strada 31 August 1989 până la spitalul raional din or. Criuleni a fost inclusă, ca și cum ar fi avut rezolvare, în programele electorale ale mai multor candidați la funcția de primar a orașului încă patru ani în urmă (vă amintim că pentru fotoliul respectiv au concurat 9 bărbați și o femeie).

P90731-091348

Iată că abia la mijlocul lunii iulie, 2019, consilierii orașului au putut lua o decizie de alocare a unei sume de 28 mii lei, suplimentar la alți 100 mii de lei, alocați de Consiliul Raional Criuleni pentru construcția unei porțiuni de trotuar (partea dreaptă) de la market până la centrul de sănătate. Primarul a fost de părere, că un trotuar nou ar trebui să fie construit pe ambele părți ale carosabilului, de la intersecție și până la piața agricolă, dar mai mulți consilieri s-au pronunțat pentru varianta construcției pe o parte a străzii, dar până la centrul de sănătate.

Anterior, problema trotuarului a fost discutată și la consultările publice din luna martie, care au precedat o ședință a Consiliului Raional și atunci edilul orașului cerea să i se aloce suma de 300 mii de lei, pentru același scop, din bugetul raional. A primit refuz, pe motiv că pe acolo (pe sub trotuar) ar fi trebuit să treacă țevile viitorului (de nu se știe când) sistem de canalizare.

Consilierii au spus că problema cea mare este că oamenii nu pot ajunge comod la spital, nu doar la piață, însă primarul a pus la îndoială că suma de 128 de mii va fi suficientă, dar speră că în urma licitației suma se va diminua.

Consiliera Olga Lîsenco a amintit, în acest context, că orașul a aprobat strategia de accesibilizare și că ar fi de-a dreptul penibil ca în urma reconstrucției ”banii să fie cheltuiți ineficient, iar femeile care-și duc copiii în cărucioare să fie nevoite să sară de pe o bordură pe alta, și să aleagă să meargă pe carosabil. Trotuarul trebuie să fie făcut conform standardelor, cu pantă de coborâre la intersecții”, iar  cele câteva lopeți de asfalt lipit de bordură, care mimează accesibiltatea, nu înseamnă coborâre în pantă conform standardelor în construcție.

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *