Sănătate

Secţia terapie, renovată cu sprijinul donatorilor elveţieni

Vineri, 29 martie, în cadrul unei ceremonii solemne şi după multe discursuri despre merite, foste condiţii proaste şi actuale condiţii bune, la Spitalul raional Criuleni a fost tăiată panglica albastră de inaugurare a secţiei terapie (boli interne), renovată capital. Actualmente, secţia ocupă fostele încăperi ale maternităţii şi secţiei patologia gravidelor. Ceremonia de inaugurare a fost moderată de directorul interimar al spitalului, Grigore Urîtu (în funcţie din 28 martie 2019). Grigore Urîtu spunea că secţia terapie a fost reparată din banii oferiţi spitalului de către Asociaţia pentru susţinerea spitalului din Criuleni, care a luat naştere în Cantonul Zug din Elveţia, după ce un grup de medici de acolo a vizitat spitalul raional Criuleni. Din 2010 şi până acum, din banii colectaţi de la membrii asociaţiei, în spitalul din Criuleni s-au făcut investiţii în valoare de peste 27 mln lei (infrastructură, echipamente). Paralel, în aceşti ani, contribuţia fondatorului – Consiliului raional Criuleni, la reparaţia şi menţinerea serviciilor medicale în acest spital, a fost în valoare de 10 mln lei, de la Casa Naţională de Asigurări Medicale – cca 1 mln de lei în proiecte investiţionale.

 

În salonul nr. 1 al secţiei renovate îl găsim pe Grigore Glavan din Bălţata (imaginea din dreapta):. „Am stat şi în alţi ani în spital, acum e cu totul altfel, e mai bine! Am statP90329-110930 cinci zile în secţia veche şi trei zile aici, azi mă externează. Este comod, frumos, doar că încă nu au reuşit să aducă scaune, noptiere. Dar aşa e, nu se face totul deodată” – spune înţelegător bărbatul. Şi infirmiera Valentina Andreev spune că sunt foarte bune condiţiile de muncă. „De zece ani muncesc aici. Acum mi se pare că sunt toate condiţiile, şi de muncă, şi de odihnă”. „Tocmai mă şi tem să mă bucur, ar părea că nu este adevărat! Mi se pare că avem condiţii ca întro clinică privată!” – zice Svetlana Sclifos, medic în cadrul secţiei geriartrie. Olga Croitor, şefa secţiei terapie, ne informează că în secţie erau internaţi în acea zi 70 de pacienţi. „Avem 80 de locuri: 45 pentru îngrijiri acute şi 35 pentru îngrijiri cronice. Din numărul de locuri pentru îngrijirile cronice, 10 locuri sunt rezervate pentru pacienţii internaţi pentru îngrijiri paleative. Avem condiţii excelente de activitate!”

Beat Wicky, Karlheinz Leemann, Beat Reber, medicii elveţieni, care au iniţiat asociaţia elveţiană în scopul ajutorării spitalului din Criuleni, însoţiţi şi de această dată de mecidul Tatiana Ghidirimschi, care le-a facilitat de fiecare dată comunicarea cu criulenenii şi cu autorităţile, au avut un mesaj comun. Ei şi-au exprimat bucuria de a schimba lucrurile spre bine la acest spital, dar au mai spus că lucrurile făcute, dacă vor fi păstrate bine, vor avea o viaţă lungă în slujba oamenilor. Un mesaj de mulţumire a adresat Beat Wicky şi companiei „Constrong”, care a executat aceste lucrări, dar şi altele, compania fiind selectată chiar de ei şi, după cum spuneau, nu a dezamăgit niciodată. Prezent la inaugurare a fost şi Boris Gâlcă, secretar de stat în Ministerul Sănătăţi, Protecţiei Sociale şi Familiei, care a asemănat colaborarea de mai bine de 9 ani a asociaţiei elveţiene şi a spitalului din Criuleni cu încercarea donatorilor de a construi o mică Elveţie în Moldova, pe malul Nistrului.

La ceremonia de descP90329-113359hidere au participat şi preşedinţii raioanelor Criuleni şi Dibăsari, Ion Ţurcan şi, respectiv, Grigore Policinschi. Ion Ţurcan a anunțat că va propune ca cei trei medici din Elveţia, care sunt chirurgi de specialitate şi care au iniţiat renovarea secţiilor chirurgie, a blocului operator, a spălătoriei, a secţiei de terapie intensivă, au adus echipamente și instalaţii, au organizat instruirea medicilor, etc, vor fi propuşi pentru titlul de „Cetăţean de onoare al raionului Criuleni”, gest care va fi doar o mică mulţumire pentru aportul adus spre binele locuitorilor raioanelor Criuleni şi Dubăsari, care se pot bucura de condiţii decente de tratament, iar angajaţii – de condiţii bune de lucru.

Secţia terapie renovată este amplasată pe ambele etaje ale blocului. În aceeaşi zi, a fost inaugurată şi aşa numita pasarelă – o galerie care leagă cele două blocuri ale spitalului, astfel încât pacienţii şi angajaţii să nu fie nevoiţi să meargă pe afară, atunci când vor avea nevoie să se deplaseze din Secţia de Primiri Urgente spre terapie şi invers.

Pe data de 18 februarie, au fost inaugurate, după renovare capitală, maternitatea şi unitatea de primiri urgente.

S. Cernov

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button