Peisajele Drăguşului, vernisate la Cruglic

Începând cu duminică, 15 mai, satul Cruglic are galerie de artă, care va purta numele renumitului pictor român Nicolae Tonitza. Evenimentul de inaugurare a galeriei s-a desfăşurat în Casa de Cultură a satului, iar cei care au dat suflet şi culoare zilei au fost Lilia Cazacu, profesoară de puctură la Şcoala de Arte din Cruglic, directoarea instituţiei, Silvia Ciorbă, elevii şi absolvenţii şcolii, pictori în devenire sau pur şi simplu elevi pasionaţi de culori şi pensule.

IMG_0974

De la strânga la dreapta: Silvia Ciorbă, Lilia Cazacu, Mihai Păstrăguş, Mihai Zaiţ.

Lilia Cazacu menţiona în deschidere, că expoziţia vernisată este rodul muncii copiilor, care au participat vara trecută la tabăra de creaţie „Acasă la noi”, desfăşurată în inima Carpaţilor, la Drăguş, în staţiunea „Casa Zmeilor”. Drăguş, spunea criticul de artă Mihai Păstrăguş, este unul dintre cele mai frumoase sate din România, şi locaţia nu a fost aleasă întâmplător. Elevii au avut peisaje şi clădiri superbe la dispoziţie, şi însărcinarea de a picta din natura care-i înconjura, o varietate bogată de imagini, impresii pe care le-au redat în acuarelă, guaşă, ulei sau creion.

O parte dintre lucrările elevilor au rămas în calitate de cadou pensiunii care i-a cazat şi Primăriei Drăguş, care le-a selectat pentru muzeul din localitate. Tabăra s-a desfăşurat cu implicarea primăriei şi a celor două despărţăminte ASTRA – „Ioan Sârbu” din Criuleni şi „M. Kogălniceanu” din Iaşi. Celelalte lucrări au revenit la baştină şi pot fi admirate în Galeria „Tonitza” de la Cruglic.

Mihai Zaiţ, profesor, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Iaşi, a propus ca ziua de 15 mai să rămână sărbătoare a şcolii şi pictorul Tonitza să fie omagiat în fiecare an la această dată. Silvia Ciorbă, a mulţumit profesorului Mihai Zaiţ pentru donaţia adusă şcolii din Cruglic din partea şcolii „Bogdan Petriceicu Hajdeu” din Iaşi – un set de simeze şi rame pentru tablourile tinerilor pictori. A urmat înmânarea diplomelor elevilor, a căror lucrări au fost vernisate la expoziţie.

IMG_0981

Spectatorii şi tinerii pictori.

„Ne-am dori mult să ne înfrăţim cu o comună din România, am onoarea să vă transmit din partea primăriei acest mesaj, şi să vă rog să intermediaţi pentru satul Cruglic o asemenea acţiune” – se adresa Silvia Ciorbă oaspeţilor ieşeni, care au prospus, la rândul lor, poate chiar Drăguş să fie acea localitate, şi urmează să întreprindă demersurile necesare. „Felicitări cruglicenilor pentru că au o şcoală de arte, frecventată de copii din regiune, şi cred că puţine şcoli de arte se bucură de inaugurarea unei galerii”, spunea Lidia Frumosu, preşedinta ASTRA „I. Sârbu” Criuleni. Nadejda Burciu, directoarea liceului din Cruglic, menționa aportul şcolii de arte, de rând cu cel al liceului, în dezvoltarea capacităților artistice a copiilor, care apoi duc faima locurilor natale în lume, iar galeria va fi o mândrie a satului.

S. Cernov

Imagini: aspecte de la inaugurarea galeriei de artă la Cruglic

IMG_0973

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *